Авто як гумдо. Слідчі ДБР розповіли у суді про схеми, які застосовували на митних постах

1447 0

Ми у соцмережах:

Авто як гумдо. Слідчі ДБР розповіли у суді про схеми, які застосовували на митних постах

Докази зловживань під час розмитнення автомобілів шукали слідчі Державного бюро розслідувань, проводячи у лютому обшуки на Поліській митниці, яка базується у Рівному. Чи знайшли — поки не повідомляють.

Як повідомили у ДБР, «за сприяння працівників митниці впродовж 2017-2019 років на митну територію України із Європейського Союзу ввезли понад 50 транспортних засобів та запасних частин до них із заниженими митними платежами». Сума завданих державі збитків, за підрахунками слідчих, становить понад один мільйон гривень.

За словами речниці територіального управління ДБР Катерини Герасімук, оскільки слідство ще триває, розголошувати деталі справи та навіть митні пости, на яких проводили обшуки, не будуть. Не більш багатослівні й на Поліській митниці. Там зазначають, що обшуків на постах, які їм підпорядковані, не було. Мовляв, лише вилучили документи, які митники надали самі на прохання слідчих.

Більш детальну інформацію слідчі ДБР розповіли у Хмельницькому міськрайонному суді, в якого просили дозвіл на обшуки не лише Поліської, а й Подільської та Київської митниць.

«Окремі особи, використовуючи отримувачів гуманітарної допомоги (СГД), організували схему ввезення на територію України транспортних засобів з-за кордону, використовуючи при цьому пов`язані підприємства нерезиденти, — зазначали слідчі ДБР у суді. — Так, громадяни України під час купівлі авто з метою подальшого заниження митної вартості документально оформлюють його реалізацію на підконтрольних організаторам СГД нерезидентів, при цьому ціна придбання транспортних засобів, що зазначена у контракті, значно зменшується. Після цього транспортні засоби ввозяться на територію України. В подальшому підконтрольна митно-брокерська організація оформлює необхідні документи, потрібні для заниження митної вартості імпортованих авто, чим зменшує сплату податкових та митних платежів. Зокрема, при ввезенні вантажних мікроавтобусів подається попередня митна декларація, у якій зазначено, що транспортні засоби нібито мають механічні пошкодження. Або під час ввезення здійснюють підміну первинних документів з технічними параметрами автомобілів».

Підозри у справі поки не оголосили. А тим часом на митниці продовжується започатковане новим урядом «оновлення». Так, останні місяці виконує обов’язки начальника Поліської митниці призначений на Рівненщину із Запоріжжя Олексій Мужев, проте 12 лютого вже оприлюднили результати відкритого конкурсу на посаду начальника Поліської митниці, відповідно до яких посаду має зайняти 49-річний Сергій Панчук, який доти був першим заступником начальника Рівненської митниці. Загалом на посаду об’єднаної митниці у Рівному претендували 24 претенденти, зокрема, і пан Мужев. Зазначимо, що Сергій Панчук родом із Любомльського району на Волині. Із 1992 року він працює на різних посадах на митниці. Розпочинав кар’єру на Волинській митниці, з 2010 року працює на Рівненщині. У 2014 році його призначили першим заступником начальника Рівненської митниці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також