Багатоповерхівки — знести!

7357 0

Ми у соцмережах:

Багатоповерхівки — знести!

Обласна прокуратура наполягає: у Рівному потрібно знести дві щойно збудовані багатоповерхівки: на вулиці Гайдамацькій, 13-Б та на Київській, 67. Оскільки частина квартир в обох висотках уже продана, то їхнім власникам прокурори радять йти до суду.

Одинадцятиповерхівку на Гайдамацькій (колишня вулиця Струтинської) почало у 2015 році будувати ТзОВ «Рівненський молодіжний жилий комплекс». Запротестували проти будівництва спершу мешканці сусіднього будинку, і ДАБІ минулої весни скасувала декларацію про початок будівельних робіт. Втім, будівельників це не зупинило, як і центр продажу квартир.

Одинадцятиповерхівка на вул. Гайдамацькій.

Офіційно ТзОВ «Рівненський молодіжний жилий комплекс» зареєстроване на мешканку Закарпаття Нелю Дем'янчук, проте за будівництвом, стверджують у прокуратурі, стоїть депутат міської ради Василь Немеш. Ще торік, базуючись на результатах перевірки ДАБІ, обласна прокуратура звернулася до суду з вимогою «знести самочинно збудовану будівлю». Прокуратура наполягала, що будинок звели на земельній ділянці, не призначеній для такого будівництва, що ДАБІ скасувала декларацію про початок будівельних робіт, що відсутні технічні умови на підключення будинку до інженерних мереж та виявлено порушення державних будівельних норм. Проте прокуратура судові справи поки не відстояла. У січневій ухвалі Житомирського апеляційного адміністративного суду вказано: «Знесення самочинного об'єкта нерухомості є крайнім заходом впливу на забудовника і можливе лише тоді, коли використано усі передбачені законодавством України заходи з метою усунення порушень». У прокуратурі наполягають, що до справи ще повернуться, коли завершаться суди між забудовником та ДАБІ («Рівненський молодіжний жилий комплекс» хоче довести, що інспектори не мали права скасовувати подану ними декларацію про початок будівельних робіт). Будинок Киивська Бабат — 08

Багатоповерхівка на вул. Київській, 67

Щодо багатоповерхівки на Київській, 67, то прокурори тільки збираються подавати позов до суду, щоб знести будівлю. Забудовником є компанія «Апартамент-Буд», яка зареєстрована на Людмилу Бабат, матір депутата Олександра Бабата. ДАБІ торік скасувала декларації як про початок будівельних робіт, так і про здачу цього будинку в експлуатацію. Основні причини — звели висотку на ділянці, не призначеній для житлової забудови, а окрім того, забудовник начебто не брав містобудівних умов і взагалі не мав затвердженого проекту будівництва. У тому, щоб зведені будинки разом з викупленими у них квартирами знести, є як прихильники, так і противники. Втім, ні ті, ні інші не вірять, що впливовим депутатам-забудовникам, хоч у тих і конфлікт із керівництвом місцевої ДАБІ, не вдасться узаконити свої будови. Юристи зазначають, що суди не приймуть рішення про знесення будинку з приватизованими квартирами. А те, що частина квартир уже приватизована, не сумніваються. У такому разі, щоб знести будинок, потрібно судитися уже не з самим забудовником, а окремо з власниками усіх квартир. Процес, додають, буде безкінечним і супроводжуватиметься численними пікетами обурених покупців. До слова, у Рівному вже була спроба знести незаконну будову на вулиці Шевченка. Фактично у дворі НВК «Колегіуму» збудували чотириповерховий торгово-офісний центр. Суд зобов'язав знести у ньому два поверхи, проте цього ніхто так і не зробив. Олександр Воронін, заступник прокурора області:

— Ми вивчаємо наразі, чи можна оскаржити ухвалу Житомирського апеляційного адмінсуду щодо 11-поверхового будинку, зведеного фірмою Василя Немеша, у касаційній інстанції. Йдуть розмови, що прокуратура заважає будівельникам зводити будинки, в яких люди вже придбали житло. Ми ні в чому і нікому не перешкоджаємо. Прокуратура, виявивши незаконні дії забудовника (або неналежним чином оформлену документацію, або подані недостовірні дані під час реєстрації декларації про початок чи закінчення будівельних робіт, або проблеми з землею), повинна належним чином реагувати. Люди, які інвестують у будівництво, купуючи квартири, дуже залежать від законності дій забудовника. Вони мають самі з'ясовувати, перш ніж купувати житло, наскільки законно його зводять: подавати запити у міську раду, ДАБІ. Якщо вже квартири придбані у таких будинках, потрібно звертатися до суду на забудовника і вимагати повернути їм кошти.

Святослав Клічук, керівник ГО «За чесний тендер»:

— Важливо, щоб було хоча б одне рішення про знесення незаконної будови виконане. Щоб забудовники знали, що в країні більше не діятиме схема «спершу збудував, а потім узаконив». Люди, які придбали житло у незаконно зведених будинках, повинні звертатися до суду, аби забудовник відшкодував їм кошти. Не виключено, що комусь не вдасться цього зробити, але держава має показати, що вона правова держава.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також