Банківські кредити небезпечні діареєю і тахікардією

1697 0

Ми у соцмережах:

Банківські кредити небезпечні діареєю і тахікардією

У минулому 2005 році російські банкіри видали населенню понад 1 трлн. рублів кредитів. У 2003 році кредитів було видано лише 14% від обсягу залучених коштів. У 2004 році кредити становили вже понад 600 млрд. рублів. А в нинішньому році обсяг виданих населенню кредитів ще раз подвоївся і, за даними Центробанку РФ, становить 1,03 трлн. рублів. Росіяни плавно переходять у новий для себе тип життя — життя в кредит.

Але британські експерти попереджають: життя в кредит породило нову хворобу. Її називають «грошовим синдромом». На неї страждають люди, які не контролюють або не розуміють до кінця свого фінансового становища. Небезпечною ознакою варто вважати ситуацію, за якої людина здатна зробити лише мінімальний платіж по кредиту або боргу і не знає точно, скільки вона винна загалом. Серед симптомів цього захворювання — прискорене серцебиття, нестача повітря, головні болі, нудота, діарея, розлади сну і шлунка. Люди, які страждають на цей синдром, можуть бути схильні до дратівливості, частої зміни настрою і часом не здатні сконцентрувати увагу. Чверть людей із борговими проблемами страждають і лікуються від стресів, депресії і тривоги. Дослідження, проведене страховою компанією AXA, свідчить, що 4 млн. осіб просто не можуть працювати через фінансові турботи. Британський лікар Роджер Хендерсон, автор дослідження, присвяченого цьому синдрому, відзначає: «Тривога з приводу грошей може викликати проблеми в особистих стосунках, і стан здоров’я в людей, які страждають на цей синдром, часто гірший, ніж у людей, які контролюють свої фінанси».

Сумний приклад США: 2 млн. банкрутств Кредити в США загальнодоступні і дешеві, тому громадяни не обмежують себе в позиках. У разі чого можна оголосити себе банкрутом, одержати захист від кредиторів і списання частини боргів. Щоб зашкодити свідомим банкрутствам, американські законодавці в жовтні минулого року значно обмежили розміри списання. Це викликало небувалу реакцію. Відповідно до дослідження фірми Lundquist Consulting, напередодні введення нового законодавства американці буквально завалили суди проханнями про добровільне банкрутство. Щоденний потік заяв зріс з 6-7 тисяч до 148 тисяч. Через «лихоманку», що охопила американців, загалом за 2005 рік банкрутства досягли рекордної цифри — 2 млн., збільшившись на 32%, повідомляють «Відомості». З огляду на те, що населення США становить 286 млн. осіб, то виходить, що банкрутом є кожний 150-й американець. Нове законодавство із захопленням було сприйнято банками, які випускають кредитні карти. Адже саме їхні несумлінні клієнти становили більшість добровільних банкрутів. Але за прогнозом найбільших американських банків Citigroup, Bank of America і J. P. Morgan Chase, за останній квартал 2005 року вони зазнають гігантських збитків у сотні мільйонів доларів через «сплеск» банкрутств і тільки потім зможуть виграти від нового законодавства. Для громадян Росії банкрутство приватних осіб поки річ незвичайна. Але вже в найближчому майбутньому законодавцям доведеться зайнятися цією проблемою, тому що ринок споживчого кредитування в Росії й інших країнах СНД бурхливо зростає. Все більша кількість людей залазить у непосильні для себе борги. Деякі російські експерти пророкують перші дефолти зі споживчих кредитів вже в 2007 році. Проте в Центробанку РФ вважають, що поки непокоїтися немає підстав. Перший заступник голови ЦБ РФ Андрій Козлов вважає, що росіяни в змозі справно повертати кредити, оскільки їхні прибутки стійко зростають, а в економіці все благополучно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також