В усіх шкільних їдальнях Рівненщини оновили шкільне меню. Нове меню складається зі 160 страв світової кухні. В Рівненській ОДА запевнили, що збільшено в раціоні кількість фруктів та м’яса, зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв.
«Тепер в раціоні учнів, крім звичних страв, з’явилися банош, шпундри, чилі кон карне, пастуший пиріг та інші нетипові наїдки. Є і безглютенові позиції – банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці», – зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.
Додамо, що у приготуванні для учнів українських шкіл заборонили використовувати плавлений сир, покупні соуси та майонези (крім кетчупу, в якому багато томатів). Сіль відтепер можна брати винятково йодовану.
«З шкільних буфетів зникли непастеризовані соки, газовані напої та кава, чіпси, сухарики, кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати. Запровадження нових норм є лише початком на шляху до створення умов для безпечного, якісного, повноцінного та збалансованого харчування у закладах освіти», – додав очільник освіти області Петро Коржевський.
Також наголошується, що діти повинні мати необмежений доступ до питної води під час їжі – і мова не про чай чи соки.
Впроваджено чотирьохтижневі меню – страви повторюватимуться раз на 2 місяці, а не кожні 2 тижні.
Також працівникам їдальні заборонять відварювати овочі «на наступний день» – все має бути максимально свіжим.