Батько трьох дітей аліментів не платив, бо сказав, що захворів

601 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

Здолбунівський райсуд торік частково задовольнив позов батька трьох дітей про зменшення заборгованості, яка виникла зі сплати аліментів. Таке рішення обґрунтував тим, що заборгованість виникла у зв’язку з тяжкою хворобою позивача. Колишня дружина з цим не погодилась та подала апеляцію.

... У подружжя під час шлюбу народилося троє дітей. Після його розірвання дружина звернулася до суду з позовом про стягнення з ексчоловіка аліментів на дітей, які він сплачував лиш частково, або не сплачував взагалі, внаслідок чого виникла понад 100-тисячна заборгованість.

Аби її зменшити, чоловік звернувся до місцевого суду з позовом про зменшення заборгованості, посилаючись на частину 2 статті 197 Сімейного Кодексу України, як підставу для задоволення позову. Вона передбачає, що за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв'язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

Чоловік зазначив, що двічі за цей період перебував на стаціонарному лікуванні, а також вказав на створення нової сім'ї на народження сина, що й стало причиною виникнення заборгованості.

І місцевий суд суттєво зменшив йому розмір заборгованості зі сплати аліментів на трьох неповнолітніх дітей.

А колишня дружина оскаржила це судове рішення до Рівненського апеляційного суду та просила його скасувати..

Рівненський апеляційний суд зазначив, що місцевий суд помилково зменшив розмір заборгованості зі сплати аліментів на неповнолітніх дітей, безпідставно застосувавши при вирішенні спору ч.2 статті 197 Сімейного кодексу України, адже у матеріалах справи відсутні будь-які докази, за який саме період позивач із залежних від нього причини допустив заборгованість. Навпаки, у період несплати аліментів відсутні докази хвороби позивача, а син у ного народився вже після виникнення значної заборгованості з аліментів трьом дітям від першого шлюбу.

Не підтвердив позивач і факту надання матеріальної допомоги відповідачці та своїм дітям, про що він зазначав у позові.

- Судове рішення підлягає скасуванню ще й з тих підстав, що суд першої інстанції при прийнятті рішення врахував період непрацездатності позивача, який не збігається із періодом заборгованості, і яка, до речі, з моменту подання позову і до ухвалення оскаржуваного рішення, збільшилась без будь-яких причин, - йдеться у повідомленні Рівненського апеляційного суду.  

Нині чоловік заборгував своїм трьом дітям майже двісті тисяч гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також