Байкери приїхали на закинутий цвинтар, щоб вшанувати спочилих

1917 0

Ми у соцмережах:

Байкери приїхали на закинутий цвинтар, щоб вшанувати спочилих

У Мізочі Здолбунівського району встановили і освятили пам’ятний знак на закинутому польському кладовищі. Його встановлення ініціювала місцева жителька Іванна Єрейська. Разом з однодумцями вона знайшла кошти на розчищення території колишнього кладовища від сміття та виготовлення знаку. Гроші дала громадянка Польщі, в якої тут поховані предки.

Іванка Єрейська розповіла Суспільному , що звідти вивезли дев’ять вантажівок непотрібу. Польський цвинтар, розташований неподалік колишнього костелу, занепав у середині минулого століття з приходом радянської влади. Пам’ятний знак освятили спільно священики православної та католицької церков. На його відкриття завітали з Польщі кілька байкерів з товариства "Волинський рейд мотоциклістів", які опікуються польськими похованнями за кордоном.
На фото ініціаторка встановлення пам’ятного знаку Іванка Єрейська
Поховання були до 1945 року. Дуже хороші були плити гранітні і їх вивозили, ними вистеляли дорогу, хліви, кошари. Я тут поряд живу, поряд школа, я постійно сюдою ходжу, я знала, що це кладовище, і мене, як свідому громадянку, це тривожило. Бо як так, щоб кладовище не було ніяк відзначене? Все починалося з маленького, я хотіла маленький дерев’яний хрест поставити, щоб можна було лампадку чи свічку принести, ну але виросло у такий пам’ятний знак, – розповіла ініціаторка встановлення пам’ятного знаку Іванка Єрейська.
На фото голова товариства "Волинський рейд мотоциклістів" Генріх Козак

Завдяки енергії і бажанню місцевої ветеринарки Іванки Єрейської вдалося встановити на цьому місці пам’ятний знак. Скоро 1-го листопада – День усіх святих, і ми приїжджаємо на польські кладовища і запалюємо лампадки, і поминаємо спочилих родичів. Сьогодні була спільна молитва, і це нас єднає – поляків і українців, – прокоментував голова товариства "Волинський рейд мотоциклістів" Генріх Козак. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також