Базар у центрі Рівного чи тротуар?

5050 0

Ми у соцмережах:

Базар у центрі Рівного чи тротуар?

Ринки у центрі Рівного ще з 90-х займають не тільки проїжджі частини, а й тротуари. І до такого дискомфорту, здавалося б, звикли всі. Відступила навіть патрульна поліція, яка минулими роками намагалася принаймні розігнати селян, які торгують із землі. Про те, що тротуар — місце громадського користування, згадали цієї зими під час судів за будівлю кафе на продуктовому ринку. А у лютому Рівненський міський суд отримав позов рівнянки, яка доводить, що тротуар на вулиці Сагайдачного — для пішоходів, а не торговельних кіосків.

До суду подала Орися Компанець в інтересах своєї малолітньої дитини. У позові просить визнати недійсним державний акт на право постійного користування землею ТОВ «Ринок», адже товариство з кінця 90-х займає не тільки площу між вулицями Сагайдачного, Полуботка, Шевченка та Пересопницькою, а й тротуари на них.

Зокрема, на вулиці Сагайдачного тротуару з одного боку дороги немає взагалі: на ньому стоять кіоски, з яких торгують сантехнікою та різноманітним «залізяччям». Коли ринку давали землю, міська влада ставила умови: забезпечити вільний прохід для пішоходів.

І якщо ввечері йти тротуаром ще можливо, то у розпал торгівлі доводиться проштовхуватися. А як зазначено у позові пані Компанець, мешканці Рівного «мають право на безпечні умови руху вулицею Сагайдачного».

Адвокатка пані Компанець Вікторія Власик зазначає, що «Ринок» у судових засіданнях доводив, що використовує тротуар законно, посилаючись на державний акт 1998 року, за яким у користуванні ринку — 1,83 га міської землі. Проте позивачі знайшли рішення міської ради того ж року, в якому йдеться, що 52 сотки землі у товариства міські депутати забрали назад. Такі дані відображено у додатку до державного акта, але, за словами пані Власик, «Ринок» до останнього цей додаток не показував.

Чи й надалі на тротуарі стоятимуть кіоски, за оренду яких підприємці сплачують адміністрації ринку від 500 грн. на місяць, ще вирішуватимуть у суді. Проте у міськраді Рівного уже зазначають: землею ринок користується законно. Хоч право користування на тротуари товариство не отримало, з 90-х їх орендує. У 2012 році договір оренди міська рада з ТОВ «Ринок» продовжила ще на 10 років.

Анатолій Маєвський, заступник директора ТОВ «Ринок»:

— Справу розглядає суд, коли буде рішення, надамо детальніші коментарі. Але зазначу, що у нас усі документи — у нормі. До ринків завжди прискіплива увага, у нас було немало перевірок. Проходи на тротуарах достатні, усім нормально, окрім однієї людини, яка відстоює не громадські, а власні інтереси: у родини одного обласного чиновника є претензії до ринку.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— За кілька років завершиться термін оренди земельної ділянки і, як на мене, було б непогано, якби там був прохід. Але вирішуватимуть депутати, прислухаючись до думки громади.

Святослав Стельмащук, депутат Рівненської міської ради:

— «Ринок» має договір оренди на земельну ділянку на Сагайдачного, це відображено на публічній кадастровій карті. Подати до суду має право кожен громадянин. Але щодо того, що на тротуарі кіоски, то хіба потрібно робити перевірку і вивчати, чи законно виділили цю землю у 90-х під торгівлю.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також