«Без економічно обґрунтованого тарифу підприємство не виживе», — в.о. директора Рівнеоблводоканалу Андрій Грухаль

560 0

Ми у соцмережах:

«Без економічно обґрунтованого тарифу підприємство не виживе», — в.о. директора Рівнеоблводоканалу Андрій Грухаль

Десятки мільйонів гривень боргів за електроенергію і жодних капітальних робіт із заміни водопровідних та каналізаційних мереж — вже понад 2,5 року. До такого стану підприємство «Рівнеоблводоканал» дійшло через відсутність економічно обґрунтованого тарифу, який востаннє приймався ще до початку повномасштабного вторгнення.

На обласному водопостачальному підприємстві працює понад 600 працівників. Усі вони отримують заробітну платню винятково за рахунок тих коштів, які збирає Рівнеоблводоканал зі своїх споживачів за надані послуги, оскільки оплата їхньої праці є однією з основних складових тарифу. А ще додайте до цього податки, плату за очистку стоків, вартість реагентів, пального і головне — електроенергії, яка у структурі тарифу займає левову частку витрат. За понад 2,5 року ціна електроенергії зросла в два рази, що не могло не позначитися на загальному економічному стані підприємства та якості послуг, які воно надає.

— Пам’ятаєте, як влітку, після ворожих прильотів, половина жителів міста впродовж кількох годин отримували воду із пониженим тиском? Мало хто знає, але це лише вершина айсберга. Після того ми ще впродовж трьох тижнів ледь не щодня боролися із поривами, щоб більш-менш стабілізувати ситуацію із централізованим водопостачанням, — говорить в.о. директора Рівнеоблводоканалу Андрій Грухаль. — Це все наслідки того, що підприємство від початку повномасштабного вторгнення перебивається лише дрібними ремонтами. А усі гроші, які мали би йти на заміну водопровідних і каналізаційних мереж, змушені витрачати на покриття боргів за електроенергію та зарплати працівникам.

За словами пана Грухаля, до червня цих та внутрішніх обігових коштів майже вистачало, щоб утримувати Рівнеоблводоканал на плаву. Однак після того, як НКРЕКП вирішила підняти тарифи на послуги водоканалів лише для підприємств, організацій та бюджетних установ і залишити тариф для населення на попередньому рівні (у нас він досі 32,59 грн за куб водопостачання та водовідведення), ситуація лише погіршилася.

— Ця категорія у загальній структурі споживачів Рівнеоблводоканалу займає лише 15%, — продовжує наш співрозмовник. — Тому рішенням підняти тарифи лише для них Нацкомісія зробила усім водоканалам країни «ведмежу послугу». До червня ми якось виживали. Було, звичайно, певне нарощення боргів, але не критичне. А тоді регулятор затвердив цей «вибірковий тариф» і паралельно вкотре підняв вартість електроенергії до 8 грн за кВт/год проти 4,20 грн у грудні 2021, коли востаннє затверджувалася вартість послуг Рівнеоблводоканалу. Тепер на покриття наших основних витрат щомісяця бракує понад 5 млн грн. Але найгірше те, що і це не межа.

З наступного місяця вартість електроенергії для підприємств знову може подорожчати. Відповідний проєкт рішення зараз на стадії громадських обговорень, після яких, в кінці жовтня, НКРЕКП його прийматиме.

На підприємстві кажуть, хай і не кардинально, але принаймні більш-менш виправити ситуацію могло би підняття тарифів. Навіть порахували, що ціна у 51,3 грн за метр кубічний водопостачання та водовідведення для усіх категорій споживачів дозволила б Рівнеоблводоканалу розрахуватися із боргами за електроенергію і почати виконувати інвестпрограму. Однак у цьому питанні поки жодних зрушень не намічається. Тож єдине, на що залишається сподіватися — на підтримку органів місцевого самоврядування та сумлінні оплати спожитих послуг споживачами. В протилежному випадку, кількість поривів та час на їхню ліквідацію лише збільшуватимуться. Що, врешті, призведе до повного занепаду галузі. Й не лише у Рівному.

Влад ІСАЄВ.

Проблеми у водопостачанні стосуються не тільки Рівного:


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також