Без «податкових канікул». Кого на Рівненщині звільнили від оподаткування та штрафів

1325 0

Ми у соцмережах:

Без «податкових канікул». Кого на Рівненщині звільнили від оподаткування та штрафів

На період карантину для українського бізнесу так звані податкові канікули, на які багато хто сподівався, не ввели. Проте все ж влада пом’якшила деякі вимоги, що допоможе частині бізнесу пережити період карантинних обмежень та запрацювати опісля. Чим можна скористатися, аби зберегти свою справу, розповідає директор рівненської аудиторської компанії Роман Миронець.

— Перш за все, податковий орган за порушення податкового законодавства, які вчинені за період з 1 березня по 31 травня, штрафні санкції не застосовуватиме. Крім санкцій за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах; відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу; порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії; порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати. Також за період з 1 березня по 31 травня платникам податків не буде нараховуватися пеня, а нарахована, проте не сплачена за вищевказаний період пеня підлягає списанню.

— Від сплати яких податків звільнили бізнес на період карантину?

— Звільнення від сплати податків діяло за період з 1 березня по 30 квітня і поширювалося на орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності; земельний податок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Проте вищевказане звільнення від плати за землю поширювалося тільки на земельні ділянки, що використовуються їхніми власниками у господарській діяльності. Окремо варто зазначити, що звільнення від орендної плати поширювалося винятково на земельні ділянки комунальної та державної власності. Звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, поширювалося винятково на об’єкти нежитлової нерухомості.

— Можна під час карантину не сплачувати ЄСВ?

— Підприємці звільнялися від нарахування та сплати ЄСВ за себе за періоди з 1 березня по 30 квітня.

— Податкова буде штрафувати за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних?

— Відповідно до роз’яснень ДФС, за період з 1 березня по 31 травня штрафи за нереєстрацію та/або несвоєчасну реєстрацію податкових накладних чи розрахунків коригування не будуть застосовуватися.

Зазначимо також, що у Верховній Раді у квітні зареєстрували ще декілька законопроектів, які стосуються спрощення податкового законодавства на період карантину. Зокрема, пропонують внести зміни до Податкового кодексу задля стимулювання автоперевізників, щодо державної підтримки малого бізнесу та креативних індустрій, щодо тимчасового звільнення платників єдиного податку першої і другої груп від сплати єдиного податку, щодо звільнення від оподаткування частини заробітної плати найманих працівників у сумі фактичного прожиткового мінімуму на період карантину, щодо звільнення від оподаткування доходів медичних працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19, щодо державної підтримки осіб, що постраждали внаслідок епідемії. Усі законопроекти перебувають на розгляді народних депутатів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також