Без щеплень у школу не пустять. Бо кір наступає

1539 0

Ми у соцмережах:

Без щеплень у школу не пустять. Бо кір наступає

Щодня у Рівному все більше людей звертається за допомогою до лікарів із схожими симптомами: високою температурою, сухим кашлем, боязню світла, знесиленням. Усі вони хворі на кір. Як констатують медики, поширення небезпечної хвороби набуло такого розмаху, що місто стоїть на порозі епідемії. Лише за січень вірус в Рівному підхопили 282 особи, із них 52% — діти. Тоді як за весь минулий рік було зареєстровано лише 762 хворих.

В області ситуація не краща — за двадцять днів нового року виявлено 1112 нових випадків, двоє людей померли. Тоді як за весь 2018 рік на кір захворіло 3002 особи. Головна причина масового поширення інфекції — відмова людей від вакцинації.

Оскільки більшість хворих у Рівному — діти, то міське управління освіти вдалося до радикальних заходів. З наступного тижня дітей, які не отримали спеціальні щеплення, рекомендовано не пускати до шкіл та дитсадків. При цьому наголошують: вакцина є, і вона безкоштовна.

Віктор Мороз, завідувач відділу епіднагляду Рівненського обласного лабораторного центру:

Епідеміологічна ситуація на Рівненщині — одна з найскладніших в державі. Лише за цей рік померли 49?річний чоловік у Рівненському районі та 27?річний житель Дубровицького району. Цьому можна було запобігти, якби вчасно робилися щеплення.

В області щеплення отримали лише 84% малюків. Шестирічних же дітей, яким вакцину потрібно вводити вдруге, охоплено лише 75%. Тобто 8 тисяч дітей на Рівненщині ще не захищені від кору. Вони є потенційними жертвами хвороби.

Люди повинні знати, що після зараження кором перших 4?5 днів у них триматиметься температура 38?39 градусів. Сил не буде ні на що. Можливий сухий кашель. Згодом почнеться запалення слизових оболонок. Хворі починають боятися світла і не можуть нормально їсти і ковтати. Почитати в ліжку книжку чи новини в Інтернеті у них теж не вийде. Ще через 4?5 днів з’являється висипка, а страждання хворого ще більше посилюються. Тобто людина на два тижні випадає із звичного способу життя. Дуже добре, коли хворий за цей час одужує. Але у більшості випадків без медичної допомоги усе закінчується трагічно. Бо кір небезпечний ускладненнями, що виливається в запалення мозку або пневмонію. У двох людей, які померли від кору, було саме запалення мозку. Його майже неможливо вилікувати.

Юрій Денисенко, головний педіатр Рівного:

— У Рівному є близько 600 нещеплених дітей. Ще 3000 дітей не мають повного циклу вакцинації, тобто їх у шість років не вакцинували вдруге. Хочу розвіяти сумніви щодо вакцини — вона якісна, виготовлена у Бельгії. Вакцина дуже добре переноситься дітьми. Торік в місті нею було щеплено 10 тисяч дітей. Жодних негативних реакцій організму на введення цієї вакцини не було. До речі, ця вакцина захищає людину одразу проти трьох інфекцій: кору, свинки та краснухи.
Зауважте, що хворі діти можуть заразити своїх батьків та родичів. А дорослі люди хворіють набагато тяжче, ніж діти. Їм теж потрібно вакцинуватися раз в 10 років. Адже вакцина — це єдиний захист для організму від кору. Вакцинуватися не можна лише вагітним.

Галина Кульчинська, заступниця міського голови Рівного:

Ми дуже серйозно прораховуємо усі можливі варіанти. З наступного тижня діти, які не отримали вакцинації, вчитимуться дистанційно. Адже є дуже багато батьків, які наполягають на тому, що їхнім дітям некомфортно вчитися разом з тими, хто відмовляється від щеплень. Бо їхні діти наражаються на небезпеку. Будемо звертати увагу на фіктивні довідки про щеплення.

Катерина Сичик, заступниця начальника управління освіти Рівного:

Вчити можливо лише здорових дітей. Дуже багато ми зробили для того, щоб роз’яснити батькам важливість щеплень. Після наших розмов багато батьків таки зробили щеплення своїм дітям. Законом про освіту чітко визначено, що є денна форма навчання, але є й індивідуальна. Тобто сімейна, домашня форма навчання. Батьки уже повідомлені, що без щеплень можливе переведення їхніх дітей на індивідуальну форму навчання, щоб убезпечити інших дітей. Тому наші дії є законними та конституційними. Коли сім’я виїздить жити за кордон, то усі дуже швидко роблять собі усі необхідні щеплення.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— Вакцин вистачить як для дітей, так і для дорослих. Я уже провакцинувався разом із своєю сім’єю та закликаю зробити це й інших. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря. Якщо немає протипоказань, то бажаючого проводять у кабінет щеплень. Вакцинація проводиться безкоштовно.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також