Без тесту і маски з Рівного до Києва зась?

783 0

Ми у соцмережах:

Без тесту і маски з Рівного до Києва зась?

З четверга, 21 жовтня, подорожувати між областями стане складніше. Пасажирам маршруток, автобусів та потягів доведеться мати уже не просто захисну маску на обличчі, а й возити із собою додаткові «папери». Кабмін днями затвердив перелік документів, які вимагатимуть від подорожуючих у всіх зонах, крім зеленої. Це може бути іноземний, міжнародний або внутрішній сертифікат про вакцинацію від COVID-19, негативний ПЛР-тест, експрес-тест на антиген, що діє 72 години, або довідка про одужання від коронавірусу, яка підтверджена Єдиним держвебпорталом електронних послуг — зокрема, мобільним додатком «Дія». Обійтися без цих документів можуть лише неповнолітні.

Поїздок по місту або всередині області нові правила поки не стосуються. Однак підприємці уже незадоволені. Обурені перевізники з Рівненщини та інших областей цього тижня поїхали протестувати під стіни Міністерства інфраструктури. Обіцяють прийти і під Кабмін, якщо їх не почують.

Валентин Демчук, президент ГО «Союз перевізників України»:

— Велику проблему нам створили. Пасажиропотік і так через карантин зменшився, а чиновники знову роботу ускладнюють. Ще й уся відповідальність за невакцинованих пасажирів лежить на перевізниках, а штрафи «драконівські» — від 18 до 34 тисяч гривень.

З водіями проблем немає, вони усі щеплені. А от як водій має перевіряти справжність оцих тестів або сертифікатів у кожного пасажира, їхню відповідність паспортним даним? Та чи й взагалі водій має право на такий огляд, яким законодавством це прописано? Хочемо, щоб уряд цю вимогу скасував. Або нехай тоді ставлять на автовокзалах спеціальних людей, які ці документи перевірятимуть або роблять експрес-тести. Знову ж таки, водій не має права робити іншим такий тест, лише фахівець з відповідною ліцензією. І ще, це додаткові кошти. У нас найдешевший експрес-тест коштує близько 300 грн., а в Європі у кожному супермаркеті або на заправці його можна придбати за півтора євро. Є ж різниця?

У мене дві версії цього нововведення: або урядовці просто хочуть наповнити порожній бюджет цими штрафами, або хтось лобіює нелегальні перевезення. Бо легальний бізнес це підкосить. І взагалі, такий примус не є правильним. Особисто я зробив два щеплення і всім раджу вакцинуватися. Але поважаю право людей думати інакше. Якщо нас не почують, то під Кабміном невдовзі стоятимуть уже тисячі водіїв та перевізників на автобусах. Ми готові страйкувати.

Що ж до проїзду у потягах, на сайті «Укрзалізниці» так само з’явився перелік необхідних документів. Перевіряти їх будуть разом з квитком на вході до вагона. Провідник матиме право не пустити пасажира у поїзд, а квиток можна буде здати назад у касу. З огляду на можливі черги через перевірки залізничники просять пасажирів приїжджати на вокзал завчасно. «Укрзалізниця» також планує розгорнути мобільні пункти експрес-тестування на найбільших вокзалах країни. Але чи з’явиться такий у Рівному — поки невідомо.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також