Без укладеного договору за стан та обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж відповідають голови ОСББ

1194 0

Ми у соцмережах:

Без укладеного договору за стан та обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж відповідають голови ОСББ

Напередодні початку опалювального періоду у Рівненській міській раді відбулася зустріч із головами ОСББ обласного центру, на якій обговорили питання обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж багатоповерхових будинків, нові правила та вимоги.

Директор технічний АТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа поінформував присутніх про необхідність підписання договорів, адже відповідно до нового Закону України «Про житлово-комунальне господарство» з 1 травня 2019 року послуга з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж стала ринковою. Тепер власники і балансоутримувачі можуть самостійно вибрати собі ліцензовану компанію, яка обслуговуватиме газові прилади і систему газопостачання будинку.

Згідно з чинними нормативними документами відповідальність за організацію належного утримання, експлуатацію вентиляційних каналів та газових мереж всередині будівель покладено на власників будинків, ОСББ або керуючих. Це передбачено низкою законодавчих і нормативно-правових актів: Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Наказами Міненерго №250 від 10 травня 2018 р. і №190 від 27 липня 2018 р., Правилами безпеки систем газопостачання та Кодексом газорозподільних систем.

На сьогодні в м. Рівному житловий фонд нараховує 1137 багатоповерхових будинків, половина з них уже зареєстрували ОСББ (566). Водночас, договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж підписано лише 22. шт. (а це менше 4%)

«Власники багатоквартирного житлового фонду, незалежно від форми власності, зобов’язані організувати і утримувати в належному стані внутрішньобудинкову систему газопостачання, в тому числі і газові прилади. Такий низький рівень укладання договорів свідчить про те, що балансоутримувачі не усвідомлюють своєї відповідальності за порушення законодавчих актів. - Говорить директор технічний АТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа. - Водночас своєю бездіяльністю голови ОСББ нехтують безпекою мешканців багатоповерхівки. Це особливо актуально зараз перед початком нового опалювального періоду».

Підписання актів договорів про обслуговування вимагає чинне законодавство, оскільки за їх відсутності газопостачальна компанія відповідає лише за трубу до входу в будинок. Натомість балансоутримувачі зобов’язані організувати безпечну експлуатацію та підписання актів розмежування і договорів на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

«Відповідальність передбачена законом і ви повинні виконувати покладені на вас обов’язки. Мова йде про розділення відповідальності між ОСББ і газорозподільною компанією. – зазначив заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук. – Задля безпеки мешканців потрібно знаходити компроміс, а роботи із обслуговування газових мереж повинні виконувати фахівці».

Вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж залежить від довжини мереж, тобто для кожного багатоквартирного будинку вона індивідуальна. В середньому для будинку лише з газовими плитками, включаючи мережі загального користування в межах 240 грн. з квартири за рік.

Присутніх на зустрічі поінформували. що відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж може призвести до погіршення їх стану, а відтак до непередбачених наслідків. Аби не допустити цього, головам ОСББ рекомендували до початку опалювального сезону укласти договори на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж з ліцензованими організаціями.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також