Без висновків експертів докази — це лише припущення

1861 0

Ми у соцмережах:

Без висновків експертів докази — це лише припущення

Сотні колбочок і пробірок, магічних різнокольорових рідин і небезпечних речовин, стерильна чистота, запаморочливий запах і термінологія, яку годі зрозуміти звичайним людям.

Це хімічна лабораторія Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. Нещодавно лабораторію оснастили новими приладами, на які витратили понад 3 мільйони гривень. Ці аналітичні прилади дозволяють робити експертизи швидше і більше, і без втручання людей.

Судовий експерт Ігор Ляшецький саме проводить експертизу надісланого слідчим зразка. Увесь процес фільмує спеціально встановлена камера в лабораторії. Схожу на канабіс речовину експерт зважує, поміщає у пробірку, нагріває і наносить на спеціальну алюмінієву фольгу.

— Поряд наносимо лабораторний розчин. Після цього пластинку поміщаємо в спеціальну хроматографічну камеру з витяжною шафою. В камері міститься суміш розчинників, під дією випарів яких складна суміш розділяється на окремі компоненти. Після цього речовину поміщаємо у хроматограф, — коментує свої дії судовий експерт Рівненського НДЕКЦ Ігор Ляшецький.

Ігор Ляшецький

Хроматограф і є гордістю Рівненського експертного центру. Коштує прилад два з половиною мільйони гривень і дозволяє експертам… не втручатись у процес.

— Хроматограф дозволяє більш якісно проводити всі дослідження, які ми виконуємо, а також скоротити час на проведення експертиз, що, в свою чергу, дуже допомагає слідчим підрозділам, в яких є визначений термін розслідування кримінальних проваджень. Хроматограф автоматизований і унеможливлює втручання в процес людини, — розповідає завідувач відділу Рівненського НДЕКЦ Ігор Кондратюк.

Хроматограф може досліджувати спирти, продукти вибуху, пострілу, пально-мастильні матеріали, наркотики, прекурсори і психотропні речовини.

— Прилад визначає вміст компонентів, ототожнюєя їх наявність, — каже головний судовий експерт Рівненського НДЕКЦ Олександр Мотовильський. — Хроматограф сам забирає колбочки, сам промиває рідину, сам аналізує і потім фіксує детектором. Експерт лише аналізує висновок. Одночасно цей пристрій може провести до сотні експертиз!

Серед нових аналітичних приладів у хімічній лабораторії — й спектрометр «Джаско». Він працює завдяки інфрачервоним променям. «Джаско» робить експертизу лакофарбових покриттів. Якщо, наприклад, в результаті ДТП є нашарування лакофарбового покриття на одязі потерпілого і зразки фарби з авто, то цей прилад їх сканує, порівнюючи.

Щодня у хімічній лабораторії проводять десятки експертиз. Без висновків експертів-хіміків будь-які докази — лише припущення.

Світлана ПРОКОПЧУК. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також