«Безстрашний Фелікс» стрибнув з висоти 29 км

1357 0

Ми у соцмережах:

«Безстрашний Фелікс» стрибнув з висоти 29 км

Австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер, відомий в всьому світі під прізвиськом Безстрашний Фелікс, здійснив стрибок з парашутом зі стратосфери з висоти 29 км над поверхнею Землі, під час вільного падіння досягши неймовірної швидкості — 862 км за годину. Сміливець благополучно приземлився біля американського міста Розвелл (штат Нью-Мексико).

Стрибок став підготовкою до встановлення рекорду — наступного місяця парашутист планує побити досягнення 52-річної давнини, стрибнувши зі стратостата з висоти 38 км. Передбачається, що в стрибку він перевищить швидкість звуку. "Це завжди було моєю мрією", — заявив Баумгартнер відразу після приземлення. За його стрибком спостерігав 84-річний колишній пілот ВПС США Джо Кіттінгер, рекорд якого збирається побити австрієць. У 1960 році Кіттінгер стрибнув з висоти 31 км, повідомляє британська газета "The Daily Mail".

 
43-річного Баумгартнера підняла у стратосферу гігантська куля з гелієм, приєднана до капсули, в якій він знаходився. Залишивши її, спортсмен у спеціальному скафандрі і кисневій масці (її необхідність обумовлена тим, що на такій висоті майже немає повітря) провів три хвилини і 48 секунд у вільному падінні. Тільки після цього при наближенні до землі він розкрив парашут. Для того щоб стежити за стрибком Баумгартнера, у США було організовано центр керування польотом, працівники якого зустріли його приземлення оплесками. У NASA збираються застосувати досвід Безстрашного Фелікса для створення системи катапультування астронавтів у нових космічних кораблях. Колишній військовий парашутист і любитель екстріму Фелікс Баумгартнер здійснив понад 2500 стрибків з літаків і вертольотів, а також із хмарочосів і пам'ятників, у тому числі зі 101-поверхової вежі "Taipei 101" на Тайвані.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також