Бідні українці — це ті, які живуть за менш ніж 5 доларів на добу

1778 0

Ми у соцмережах:

Бідні українці — це ті, які живуть за менш ніж 5 доларів на добу

Світове багатство — це 241 трильйон доларів, що на 4,9% більше, ніж торік, і на 68% — порівняно з 2003 роком. Середній рівень достатку на душу дорослого населення — 51 600 доларів. Такі дані наводить банк Credit Suisse. При цьому відзначається, що загальні статки протягом наступних п'яти років зростуть на 40%, сягнувши 334 трильйонів доларів до 2018 року. Зросте і кількість представників середнього класу, і мільйонерів.

Північна Америка є регіоном з найвищим середнім рівнем багатства і з найвищою часткою сукупного багатства — 32,8%. В Європі цей показник становить 31,7%. Двадцять відсотків світового багатства зосереджено в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, якщо не брати до уваги Китай та Індію. Це досить близько до частки загального населення світу — 23,7%. Однак в інших регіонах невідповідність між населенням і рівнем добробуту стає все більш очевидною. Незважаючи на великі успіхи Китаю, доросле населення якого становить 21,4% від населення світу, країна володіє тільки 9,2% світового багатства. У Латинській Америці це співвідношення подібне — 8,4% до 3,8%. Однак в Африці та Індії частка населення перевищує частку багатства в десятки разів.

 
Хоча рівень бідності знизився у всіх регіонах, у 35 країнах з низьким рівнем доходу, 26 з яких — в Африці, було зареєстровано на 100 млн. більше людей, що живуть в умовах крайньої бідності, ніж 30 років тому. У 2010 році в країнах з низьким рівнем доходу жило 33% таких людей порівняно з 13% у 1981 році. Аналіз Світового банку показав, що у 2010 році незаможні жили так само погано, як і в 1981 році, за винятком Індії та Китаю.

637 грн. на місяць — багатство?

Чи так все погано в Україні? Серйозних досліджень цієї теми в державі нема. Однак, за словами експертів, рівень бідності в країні зменшується. За підсумками першого кварталу 2013 року, бідних в Україні налічувалося 2,9% від загальної кількості населення проти 3,2% за відповідний період 2012 року. Мова йде про абсолютну бідність, яку розраховує Світовий банк. В основі його методики — паритет купівельної спроможності. Тобто бідні українці — це ті, хто живе за менш ніж 5 доларів на добу, але не за звичним для громадян курсом 1:8, а 1:4.

Відсоток населення, що живе за 2 долари на добу

Східна Азія і Тихоокеанський регіон 29,70% Європа і Центральна Азія 2,40% Латинська Америка і Карибський регіон 10,40% Північна Африка 12,00% Південна Азія 66,70% Країни Південно-Африканського регіону 69,90%
Джерело: Світовий банк, 2010 рік, останні дані
Дивно, що люди з доходом кілька сотень гривень на місяць — за останніми розрахунками 637 грн. — не бідняки. За цю суму можна придбати лише їжу, тож про повноцінне життя не йдеться. Це яскраво підтверджує той факт, що за дослідженнями 2012 року близько 60% українців вважають себе бідними. Навіть якщо брати до уваги показник відносної бідності, ця цифра буде далекою від 25,6% — саме так оцінюють відсоток бідних громадян в Україні дослідники. Характерно, що кількість бідних людей за критерієм 5 доларів на добу вираховують лише для країн Східної та Центральної Європи. У Західній Європі, наприклад, бідними вважатимуть тих, хто має менше 21 долара на добу. "У США бідними вважаються громадяни, які мають річний дохід на сім'ю з чотирьох осіб до 23 550 доларів", — розповідає радник Програми розвитку ООН з питань подолання бідності Аделін Гоне. Отже, навряд чи можна порівнювати бідність у різних країнах за одним і тим же підходом, за єдиними критеріями. "Якщо ви у Франції маєте 1 тис. євро на місяць, ви не можете жити нормально, адже тут дуже високі витрати на комунальні послуги", — відзначає Гоне. Рівень бідності можна аналізувати і за показником "умови життя". "Передусім йдеться про обмежений доступ населення до медичних та освітніх послуг. Навіть коли мова йде про якісну середню освіту, то доступ до неї дуже диференційований. Жителі невеликих населених пунктів відчувають проблеми. Разом з житловою проблемою це основні складові бідності", — каже науковець Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Людмила Черенько. Є показники, додає експерт, за якими бідність скорочується. "Кількість населення з доходами, нижчими за прожитковий мінімум, скоротилася до 13,9% проти 15,5% у 2012 році", — каже вона. Цікаво, що раніше в Україні не було чітких осередків вищого чи нижчого рівня бідності. У 2012 році ситуація змінилася. "Осередками бідності стали північно-західний і південно-центральний регіони. Більш благополучна ситуація — у центрі, на сході і в частині півдня", — розповідає Черенько. Які б підходи до визначення бідності не застосовувалися, зрозуміло одне: серед українців немало людей, які живуть неповноцінним життям. Варто пам'ятати, що бідність існує у різних вимірах. Найстрашніша бідність — коли у людей немає нічого: від їжі до ліків. Для таких людей повинні існувати спеціальні програми і фонди, що забезпечать принаймні нормальне існування. Бідність — це нестача матеріальних благ. Україні варто вивчити досвід інших країн та міжнародних організацій, наприклад ООН, організації, для якої боротьба з бідністю є одним з ключових завдань. Як розповіла Гоне, ООН з метою подолання бідності впроваджує так звані моделі на місцях, зокрема, і в Україні — з 2006 року ООН підтримала кілька десятків таких проектів на сотні тисяч доларів.

Найбідніші люди світу

Світ знає, як боротися із злиднями. За даними журналу The Economist, за останні 20 років з крайньої бідності вибрався 1 млрд. людей. Чи достатньо цього? Так, число людей, що живе в умовах крайньої бідності, за останні три десятиліття різко скоротилося, але у 2010 році воно, як і раніше, включало 400 млн. дітей. Це третина від усіх, хто живе у жахливих умовах, повідомляє Світовий банк. Він наголошує, що у 2010 році кількість людей, що живуть в умовах крайньої бідності, тобто менш ніж на 1,25 долара у день, скоротилася на 721 млн. осіб порівняно з 1981 роком. Проте банк також робить висновок, що серед найбідніших людей діти становлять непропорційно велику частку. У 2010 році у світі діти становили третину тих, хто жив в умовах крайньої бідності, і лише одну п'яту тих, хто жив вище від межі бідності. У країнах з низьким рівнем доходу цей показник був ще гіршим: кожен другий бідняк був дитиною.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також