Бігати в трусах і майці на морозі

2437 0

Ми у соцмережах:

Бігати в трусах і майці на морозі

Коли вітер проймає до кісток, складніше, аніж пірнути в ополонку. Рівнянину Юрію Нєфьодову — 67. Більш як два десятиріччя він займається оздоровчим бігом, причому 15 років, незалежно від пори року, п.Юрій робить це у «міні-одязі», тобто в трусах та майці. Незважаючи на аж ніяк не юний вік, він і сьогодні здатен подолати 20-кілометрову дистанцію. Власне, неюний вік — це лише за паспортом, згідно з дослідженням лікарів біологічний вік організму Юрія Нєфьодова приблизно тридцять років.

— На початку 80-х у мене були проблеми зі здоров’ям: хронічний бронхіт з астматичним ухилом, головний біль, — розповідає п.Нєфьодов. — А у той час у Радянському Союзі був справжній бум оздоровчого бігу. Якось я ознайомився з системою надійного здоров’я Котлярова, яка базувалася на трьох головних пунктах: рух, тобто повільний біг, загартовування і грамотне харчування. Так і почав бігати. За якихось чотири місяці вже міг подолати 15 км. Головний біль пройшов, бронхіт відійшов на задній план. Зараз я бігаю в основному по 10 км, хоча можу подолати дистанцію і 15, і 20 км.

— І не надокучило вам бігати?

— Ні, адже якщо припиню це, то перетворюся у людину з організмом, що відповідає моєму календарному віку, я ж хочу мати молодий організм. Для тих, хто робить перші кроки у цьому напрямі пораджу дотримуватися трьох «П»: поступовість, послідовність і постійність. Скажімо, не треба відразу робити великих навантажень на організм, для початку можна обмежитися ходьбою на 4-5 км...

— І на міні-одяг переходити зразу не варто?

— Звісно, людина повинна уникати перевантаження. Потрібно вивчати свій організм, знати, коли йому потрібен відпочинок, а коли навантаження. Це надзагартованість, коли людина в мороз виходить один на один зі стихією в трусах і майці, це надвольові зусилля, до цього треба йти поступово.

— А як вам такий вид загартовування, як «моржування»?

— «Моржування» — це досить суворе загартовування, але бігати по морозу складніше. Пірнути в лунку я можу без проблем. Як-не-як температура в ополонці плюсова, на морозі ж, коли ще й сильний вітер, пробирає аж до кісток. А загалом загартовування варто починати зі звичайного обливання холодною водою. Та й одягатися потрібно так, щоб було трішки прохолодно, не потрібно кутатись, треба давати тілу дихати. Людина повинна зігріватися за рахунок руху, примушуючи кров циркулювати. Якщо мені холодно, незалежно, де я знаходжусь, хоч на Красній площі, я пробіжусь; для того, щоб зігрітись, достатньо кількасот метрів.

— Громадським транспортом ви теж не зловживаєте?

— А для чого, у мене ж є ноги. Вважаю, що людям потрібно відмовитись від громадського транспорту. Коли я раніше працював на «нетканці», то на роботу бігав за маршрутом проспект Миру — Набережна — Басів Кут — мототорек — фабрика, усього 11 км. Причому витрачав на це часу приблизно стільки ж, скільки якби їхав добирався автобусом.

— Поговоримо про пункт №3 системи надійного здоров’я — грамотне харчування.

— У раціоні має бути більшість продуктів рослинного походження, які наповнені енергією сонця та космосу, хоча загалом потрібно вживати усі види їжі. Більшість людей у нас переїдають, біг же регулює вживання їжі. Їсти потрібно рівно стільки, скільки потрібно для нормального функціонування організму, і не більше. Особисто я харчуюся різноманітно, але мало. Я відмовився від походів у гості, адже це суцільне переїдання. — А що скажете про алкоголь?

— Моє ставлення до нього негативне. Я прихильник повної тверезості.

— У вас немає проблем, якими переймаються більшість наших людей: їжа, тепло, одяг врешті-решт. Ви, напевно, щаслива людина?

— А людині для щастя не потрібно багато. Як на мене, головне — це пізнання, подорожі, культурне збагачення. Нещодавно я був у Москві й там відвідав аж сім вистав, причому обійшлось це мені недорого. Головне — бажання. Мені усі говорять: ви так цікаво живете. Так я завжди життєрадісний, намагаюся не звертати уваги на дрібниці, адже, як відомо, усі хвороби від нервів. Я живу матеріально небагато, але при цьому ніколи не скаржуся на життя. Увесь час я займався самовдосконаленням, адже усі проблеми людина має шукати насамперед у собі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також