Біля собору 16-поверхівки не буде, — заявили рівненські архітектори

1882 0

Ми у соцмережах:

Біля собору 16-поверхівки не буде, — заявили рівненські архітектори

На початку вулиці Київської у Рівному, одразу за будівлею банку, розташовані закинуті склади колишньої взуттєвої фабрики. Усе там обгороджено бетонним парканом із колючим дротом. Землю під складами уже викупив відомий забудовник, який планує звести там житловий комплекс.

Там планується три будинки. Два восьмиповерхових, що матимуть продовгувату форму, та шістнадцятиповерховий — який мав би, як задумано, стати окрасою проекту. Адже висотка спланована у незвичній трикутноподібній формі. На перших поверхах цих житлових будинків передбачені приміщення комерційного призначення, а також підземний паркінг. Проект будівництва комплексу на замовлення компанії «Реноме» розробляє київська фірма «Архіматика».

Столичні архітектори Микола Морозов та Олександр Столовий уже приїздили до Рівного, щоб виступити на засіданні архітектурної ради міста. Найбільше присутні обговорювали проект 16-поверхівки. Бо виявилося, що майбутня новобудова затулятиме сусідній Покровський собор, який зараз видно майже з усіх куточків міста. Столичні архітектори намагались довести: найвища точка Покровського собору — дзвіниця, розташована на висоті 56 метрів, а 16-й поверх житлового будинку — на висоті 52 метри, тож затуляти він не буде. Але архітектурна рада повернула проект будівництва майбутнього житлового комплексу на доопрацювання з умовою, що будинок матиме не 16, а лише 12 поверхів.

Ольга Михайлишин, завідувачка кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП:

— Кожне місто в Україні туристи впізнають за їхніми силуетами. Наприклад, Париж — це Ейфелева вежа; коли приїздиш до Львова, то з певних точок одразу видно Львівську ратушу. Якщо ж говорити про Рівне, то це Покровський собор. Його видно навіть при в’їзді з Луцького кільця. Тому коли в центральній частині з’явиться якийсь новий високий об’єкт, то він одразу змінить загальний упізнаваний силует міста. Більше того, коли йдеться про собор, то він має певну площину, яку він займає у просторі. Коли поряд з ним з’явиться схожий за висотою об’єкт, то буде незрозуміло, яка будівля є головнішою. Тому неправильно вносити протиріччя у сформований вигляд Рівного. Наше завдання полягає у тому, щоб його лише доповнити, а не створювати конфлікт. На планах було видно, що маса 16-поверхового будинку притискає масу собору.

Федір Делеган, директор компанії «Реноме Комфорт»:

— Нам було дуже важливо почути думку архітектурної ради Рівного, щоб зрозуміти, що можна побудувати на цій території. Великих змін у майбутній проект вносити не будемо, дамо завдання розробникам зменшити висотність центрального будинку. До слова, зараз компанія виробляє документацію. Будівельні роботи плануємо розпочати в наступному році.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також