Бив чоловік, а платитиме держава

2162 0

Ми у соцмережах:

Бив чоловік, а платитиме держава

Рівнянка Ірина Левчук багато років терпіла побої від свого колишнього чоловіка, з яким змушена була проживати разом. Він бив її систематично, неодноразово на очах у дітей. Жінка постійно зверталася до поліції, лікарів, соціальних служб і подавала до суду. Проте не могла добитися, щоб чоловіка відселили і змусили виплатити компенсацію. Справа дійшла до Європейського Суду, який виніс рішення на її користь.

З матеріалів справи, оприлюднених на офіційному ресурсі Європейського Суду, відомо, що Ірина Левчук має інвалідність третього ступеня. Разом з чоловіком, ім’я якого не вказується, лише прізвище Левчук, вона виховувала чотирьох дітей. Перша дитина була від першого шлюбу, троє інших — від нього.

Перший факт насилля над жінкою з боку чоловіка був зареєстрований у 2009 році, через рік після весілля. Тоді судмедекспертиза констатувала у неї перелом носа та крововиливи на очах. Проте до розслідування справа не дійшла. Зі слів Ірини, вона справді забирала свої скарги на агресію чоловіка під тиском «органів влади, які не бажали вести розслідування і переконували її, що в її інтересах помиритися з чоловіком».

Наступні виклики до поліції були у 2011, 2015, 2016 та 1019 роках. Поліція здебільшого обмежувалася роз’яснювальними бесідами з чоловіком потерпілої. Проте вони не допомагали і побиття в стані алкогольного сп’яніння продовжувалися. Звернулася жінка і до служби у справах сім’ї, фахівці якої опитали дітей і визначили, що вони зазнали психологічного насилля з боку батька. Проте соціальна служба запропонувала тільки консультативну допомогу.

22 червня рівнянка подала адміністративний позов з вимогою виселити чоловіка з квартири, де вони разом проживають. Свого часу житло надала їм міська влада з огляду на те, що сім’я мала статус багатодітної. Чоловік Левчук при цьому є співвласником ще однієї квартири, тобто йому є куди піти. Рівненський міський суд виніс рішення на її користь, проте відповідач подав апеляцію і виграв справу. Верховний Суд залишив рішення апеляційного без змін.

Тож жінка змушена була звертатися в Європейський Суд з прав людини. У зверненні вона просила компенсації в розмірі 20 тисяч євро та 2 тисячі євро для виплати своїй адвокатці. Днями там розглянули справу і призначили їй компенсацію в розмірі 4500 євро та 1150 євро виплатити її адвокатці Наталії Бухті.

— Компенсацію має виплатити держава Україна, — уточнила Наталія Бухта. — Європейський Суд визнав, що національні суди України на рівні апеляції та касації порушили права Ірини та її чотирьох неповнолітніх дітей. У позові ми вимагали більшої компенсації, щоб Ірина могла придбати для себе й дітей окреме житло. Суд також не прийняв рішення про виселення чоловіка, але тепер є підстави для перегляду цього питання. Коли отримаємо рішення Європейського Суду на руки, обдумаємо свої подальші плани з Іриною щодо вирішення питання житла.

Хочу наголосити, що ми звернулися до Європейського Суду не через гроші, а для показового кейсу. Адже тисячі жінок в Україні не можуть захистити свої права, потерпаючи від домашнього насилля.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також