Бійня в школі в Ньютауні

1596 0

Ми у соцмережах:

Бійня в школі в Ньютауні

У США в неділю відслужено міжконфесійний молебень у пам'ять про 26 жертв бійні в початковій школі в Ньютауні (штат Коннектикут). Взяв у ній участь і президент країни Барак Обама. Він пообіцяв вжити конкретних законодавчих заходів для того, щоб знизити рівень насильства і забезпечити більшу безпеку дітей.

Бійня в Ньютауні стала другою в США за кількістю жертв після розстрілу у Вірджинському технологічному інституті в 2007 році, коли загинули 32 людини. А за час президентства Обами це вже четверта така трагедія, після якої він виступав зі зверненням до нації.

Бійня в Ньютаун

Нинішня трагедія сталася в п'ятницю, 14 грудня, в школі "Сенді Хук". Як стало відомо, 20-річний Адам Ланца, озброєний гвинтівкою і двома пістолетами, перед тим як вирушити в школу, спочатку вбив вдома власну матір, 52-річну Ненсі Ланца, чотири рази вистріливши їй у голову. Можливо, жінка була вбита уві сні — її знайшли у ліжку, на ній була піжама. Потім на її ж автомобілі вбивця поїхав у початкову школу, пострілом розбив вікно і потрапивши всередину, відкрив вогонь. За лічені хвилини він перебив 20 дітей, більшості яких було всього шість-сім років, і шістьох дорослих — всі були жінками. Він стріляв у людей з близької відстані — практично впритул, добивав поранених. У деяких випустив по кілька куль. До приїзду спецназу і рятувальних служб — а вони прибули практично відразу після виклику — вбивця покінчив із собою, вистріливши в голову. Цікаво, що саме мати вбивці була пристрасним колекціонером зброї і водила двох синів у тир. Всупереч початковим повідомленням, Ненсі Ланца ніяк не пов'язана зі школою "Сенді Хук" — вона ніколи не працювала там вчителькою. А ось її син Адам колись відвідував цю школу.

Слідство вивчить комп'ютер "ботаніка"-аутиста

Адама Ланца в школі пам'ятають як сором'язливого, забитого "ботаніка". Американські ЗМІ повідомили, що він страждав на синдром Аспергера — легку форму аутизму. Вважається, що люди з таким діагнозом можуть мати високий рівень інтелекту, але зазвичай мають проблеми у спілкуванні з однолітками, особливо в дитинстві та юнацтві. Фахівці сподіваються розібратися в мотивах поведінки вбивці за допомогою його комп'ютера, хоча він не мав навіть облікового запису у Facebook. Молодий чоловік займав дві кімнати в приміському будинку своєї матері: в одній спав, а в іншій обладнав комп'ютерний кабінет. Слідчі сподіваються відстежити його активність в Інтернеті — можливо, він все ж з кимось контактував у Мережі. В цілому, за їхніми словами, вони знайшли в цих кімнатах багато матеріалу для дослідження.

План вбивці і героїзм загиблих жінок

Представники слідства повідомили, що розправа могла бути ще масштабнішою, якби стрілець здійснив свій задум до кінця. У приміщеннях школи було знайдено кілька сотень невикористаних патронів, а в автомобілі, залишеному біля входу — дробовик. Можливо, зупинити вбивцю допоміг героїзм жінок, які загинули, намагаючись захистити дітей. 47-річна директор Дон Хочспранг і 56-річна шкільний психолог Мері Шерлак практично накинулися на озброєного Ланца, але були вбиті. 27-річна вчителька Вікторія Сото, почувши постріли, закрила дітей у підсобці і туалеті — 16 дітей було врятовано, але сама вона була застрелена.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також