«Бляхарі» винні, що дороги неремонтовані?

2564 0

Ми у соцмережах:

«Бляхарі» винні, що дороги неремонтовані?

936 млн грн цього року мали би вкласти у ремонт рівненських доріг. А це на понад 400 млн грн більше аніж торік. Частина грошей мала би надійти з так званого митного експерименту – за рахунок перевиконання митних надходжень.

Минулого року Рівненська митниця перерахувала на ремонт шляхів області 367 млн грн. Дасть якусь частину грошей і цього року, але аж наприкінці. Бо наразі не виконує плани і звинувачує у цьому власників «блях», нерозмитнених автівок з Європи.

Проблему обговорювали на засіданні колегії Рівненської ОДА. За перший квартал рівень виконання індикативних показників Рівненської митниці становить лише 89%. За квітень – взагалі 60%.

Перевиконувати план митники планують у другому півріччі, тобто восени, коли ремонт доріг вже потрібно завершувати. А нагадаємо, спрямовувати на автошляхи мають 50% від перевиконання митних надходжень.

Втім, варто зазначити, що і торік митниця почала інтенсивніше надавати гроші на дороги тільки восени. Освоїти їх не встигли і близько 300 млн грн поклали на депозит. Та й з ремонтами цього року, як і торік, посадовці не поспішають.

Наразі дорожники працюють на тих шляхах, тендери на які було оголошено торік. На нові ділянки торги досі тривають, тож освоїти майже мільярд гривень, очевидно, цього року не встигнуть, залишивши частину доріг, як і була, – напівнепроїзною.

Іван Іванов, в.о. начальника Рівненської митниці:

— До кінця першого півріччя ситуацію покращимо, а за рік план перевиконаємо. Основні наші бюджетоформувальні товари — твели (ядерне паливо), розмитнювати які «Енергоатом» планує на серпень-вересень, і транспортні засоби. У 2016 році платежі за розмитнення автомобілів становили 55% наших надходжень, у 2017 році — 40%, тепер — 19%. Виною — євробляхи. Люди купують автомобілі, не розмитнюють на території України, а потім здають на шрот, повертаючи собі затрачене.

Але наша митниця — одна з найкращих у системі ДФС, тому, думаю, багато суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності перейдуть на розмитнення до нас. Ми розробляємо алгоритм, щоб розмитнення відбувалося швидше та комфортніше для підприємців, зокрема, мінімізуємо кількість документів, які вони мають подавати. З нового року вже маємо 57 нових суб’єктів, які перейшли до нас з Київської, Одеської митниць і які розмитнюватимуть товари народного вжитку — зокрема, товари, які привозять з Китаю.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також