Бо має борги: водоканал просить у Рівного багатомільйонну допомогу

1662 0

Ми у соцмережах:

Бо має борги: водоканал просить у Рівного багатомільйонну допомогу

Електроенергія подорожчала, а тариф на воду так і не підняли до рівня, який на «Рівнеоблводоканалі» вважають економічно обґрунтованим. Через це підприємство накопичило понад 70 мільйонів боргів за електроенергію. Щоб пережити нелегкі часи, знадобиться допомога і з міського бюджету також, — зауважує керівник. Тим більше, що приклад такої підтримки є, адже раніше Рівне уже виділяло багатомільйонну підтримку для місцевих теплопостачальних підприємств. Минулого четверга через це питання довго дискутували на міській бюджетній комісії — допомагати чи ні? Остаточне рішення буде прийняте на сесії міськради.

Андрій Грухаль, в.о. директора «Рівнеоблводоканалу»:

— Останні кілька місяців складається дуже погана тенденція в фінансовому плані для підприємства. Ми дуже сподівалися на затвердження економічно обґрунтованих тарифів. 1 липня їх прийняли, а вже 3 липня — скасували. Підвищення тарифів на воду набуло великого резонансу по країні, хоча чомусь замовчується підняття тарифів на електроенергію. Якщо порівнювати станом на червень і на вересень, то це ріст більше однієї гривні на кіловаті. Відповідно, чинними тарифами ми не маємо змоги у повній мірі відшкодовувати витрати на електроенергію. Станом на сьогодні у нас борг за електроенергію складає 72 мільйони гривень. Половину стоків від міста ми перекачуємо на очисні споруди приватного підприємства «Рівнеазот» і вже маємо перед ним боргів на 32 мільйони. Заборгованість населення за послуги водоканалу становить близько 100 мільйонів гривень.

Тому звертаємося до міської влади з проханням підтримати «Рівнеоблводоканал». Практика по Україні показує, що громади такі підприємства підтримують, дотують, компенсовують борги по електроенергії. Здебільшого, так роблять, коли водоканал є міським. Але те, що наше підприємство обласне, не підстава для того, щоб відхиляти цю допомогу — є ж субвенції, передбачені від міських до обласних бюджетів, наприклад. Тобто, механізми є.

Для того, щоби нас не викинули з ринку електроенергії і ми залишилися на дешевших тарифах, ніж пропонує постачальник останньої надії (а це +25%), то нам потрібно хоча б мільйонів 50–60.

Володимир Валявка, міський депутат:

— Якщо є така заборгованість населення, то треба вирішувати оце питання — бо 100 мільйонів покриває все. Я був головою екологічної комісії, яка курувала це підприємство в обласній раді, знаю його роботу. Ви просите гроші, а в нас з 1 жовтня заберуть ті гроші, і нічого не будемо взагалі мати. Нехай підприємство покаже той тариф, з чого він складається. І треба однозначно від обласної влади звертатися до відповідних органів про відшкодування.

Олександра Коваленко, міська депутатка:

— Можемо скільки завгодно бути емоційними, але ж водоканал забезпечує водою наших мешканців. Не дати грошей зовсім, коли ми стільки «вбахали» на інше, то завтра місто попливе без каналізації. І тоді люди прийдуть до кого? До нас. Прецедент лише в тому, що підприємство обласного підпорядкування. Але якщо воно зупиниться, то рівнян не хвилюватиме, що ми тут вирішували.

Сергій Васильчук, міський депутат:

— Важко сказати, що в нас буде з вільними залишками бюджету, чи є у нас ті 50 мільйонів, але якусь суму треба дати. Уявіть Рівне на один день без води і без каналізації, а що буде через 3–5 днів? Враховуючи, що 95% споживачів знаходиться у Рівному, треба це питання розглянути. Законодавство говорить: якщо є різниця в тарифах, її має хтось відшкодувати — або держава, або власник, або той, до кого звертаються. Іншого шляху не існує.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також