Будинок «Оранти» на Міцкевича хочуть зберегти, бо символ епохи

944 0

Ми у соцмережах:

Будинок «Оранти» на Міцкевича хочуть зберегти, бо символ епохи

Будинок на вулиці Міцкевича у центрі Рівного хочуть реконструювати, зберігши його модерністичний вигляд

Йдеться про будівлю колишнього соцстраху, який пізніше передали «Оранті». Зараз в будівлі, окрім цієї страхової компанії, працюють й інші установи. Власниця частини приміщень на першому поверсі Людмила Баталова вирішила затіяти їхню реконструкцію, щоб створити умови для торгівлі.

Заплановано, що вздовж фасаду, який знаходиться саме за зупинкою громадського транспорту, буде облаштовано кілька нових входів. Це дозволить здавати в оренду приміщення на першому поверсі для підприємців, які зможуть облаштувати там невеликі магазини. Через те, що там проходить чимало людей, то така ідея вважається доволі перспективною.

Задуми підприємниці уже підтримала архітектурно-містобудівна рада. Вигляд фасаду будинку змінювати не будуть. Як висловились фахівці, цей будинок виконаний у стилі модернізму та є рівненським символом минулої епохи.

Микола Шолудько, колишній головний архітектор Рівненської області:

— Цей будинок побудували у радянські часи, коли в архітектурі процвітав модерністичний напрямок. Нелегко було добитися такого ефекту, ніби один поверх будівлі звисає. У радянський час це була будівля держстраху, потім її передали для «Оранти». Ця компанія частково розпродала нерухомість у будинку. Коли я пройшовся із замовником по поверхах цієї будівлі, то з подивом виявив, що зараз вона має мінімум чотирьох співвласників. Головним нашим завданням було зберегти структуру цього будинку.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану управління архітектури та містобудування:

— Будинок на вулиці Міцкевича є одним з яскравих представників пізньорадянської громадської забудови. У Рівному не так багато будівель, які збереглися з того періоду, не змінивши свого зовнішнього вигляду. Цей будинок має консольні частини, нарізку вікон та інші речі, які зберігають автентику того періоду. З точки зору спеціалістів, ця будівля є доволі цінною. Тому хочеться, щоб вона була збережена. На мою думку, зараз будівля переживає не найкращий період. По-перше, не всі приміщення там використовуються. По-друге, фасад будинку та прилегла територія давно не оновлювалися. Зараз у містах змінюється структура громадської забудови: триває збільшення частки мікро-, та малого бізнесу, який потребує невеликих торгових площ. У нас таких площ дуже не вистачає у центральній частині Рівного. Тому є логічним дати можливість використовувати офіси в приміщенні «Оранти» інакше. Оскільки вони розташовані біля зручного пішохідного трафіку, то там можна розмістити об’єкти торгівлі або заклади громадського харчування. Цей будинок має зручний вуличний двір, де можливо підвозити товари.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також