24.03.2017 10:30 Адміністратор
14680
0
У період Великого посту бобові — продукт номер один на столі, адже вони — багате джерело рослинного білка, по суті, є замінником м'яса, яєць, молочного. Але при всій очевидній користі бобовими не варто зловживати.
Чим корисні бобові
Одна порція бобів (приблизно половина чашки) містить всього 11 калорій, 20 г вуглеводів, 7-9 г клітковини, 8 г білка, 1 г жирів. Крім того, вони — джерело вітамінів групи В, заліза, міді, магнію, цинку і фосфору. До слова, білка — будівельного матеріалу для нашого організму — в бобах приблизно стільки ж, скільки і в твердому сирі, курятині та в більшості видів риби.
Вживання бобів дозволяє більш ефективно контролювати рівень глюкози в крові, а також холестерину. Також вони є добрими помічниками при схудненні: велика кількість клітковини і складних вуглеводів надовго забезпечують відчуття ситості. А високий вміст калію, магнію і клітковини допомагає більш ефективно контролювати артеріальний тиск.
Скільки і коли їх можна їсти
Боби повинні становити мінімум 9% від загального харчового раціону. Це приблизно 70-90 грамів у день. Вони мають високу енергетичну цінність і одночасно низьку калорійність. Їсти бобові оптимально протягом дня, а ось на вечерю не рекомендується: це продукт важкий, і організму потрібен час, щоб його перетравити.
З чим поєднуються
З усіма овочами, крім картоплі (крохмаль перешкоджає засвоєнню білка) — із зеленню, некислими фруктами, гречкою і з жирами (краще — з рослинними). Не рекомендується їх комбінувати з хлібом і горіхами: це однаково важка для перетравлення їжа. Також не варто їсти боби в стравах з м'ясом. І те й інше — білок, тому потрібно вибирати щось одне, щоб ферментативна система не отримала подвійний удар. А ось «квашені» овочі, багаті кисломолочними бактеріями, які допомагають перетравлювати важку їжу, ідеально підходять як доповнення, наприклад, до горохового пюре. Боби краще засвоюються, якщо при приготуванні в страву додати спеції: імбир, куркуму або будь-який вид перцю.
Кому протипоказані
Більшість бобів містять велику кількість грубої клітковини. Тому не варто надмірно вживати їх при всіляких запальних захворюваннях кишечнику. Крім того, деякі бобові (наприклад, арахіс і соя) є алергенами, тому їхнє вживання має бути помірним і обережним.
Види бобових
Квасоля. Червона — джерело заліза, яке бере участь в процесі утворення еритроцитів і підвищує гемоглобін. Її вживання корисно для серцево-судинної і нервової систем. А ось поїдання білої квасолі сприяє зміцненню кісток, оскільки вона містить кальцій. А також калій, необхідний для профілактики серцевих недуг.
Нут. Крім великої кількості мінералів і вітамінів, містить метіонін. Це амінокислота, що нормалізує рівень холестерину, поліпшує роботу печінки і перешкоджає її ожирінню.
Соя. Містить лецитин (бере участь у жировому обміні і прискорює метаболічні процеси), кальцій (зміцнює кістки) та ізофлавони (запобігають виникненню злоякісних пухлин).
Сочевиця. У ній ще більше фолієвої кислоти, ніж у гороху: в 100 г продукту її 100 мкг. Також вона джерело заліза. Але на відміну від гороху, в ній не такий багатий набір амінокислот. Зате є ізофлавони — речовини, що пригнічують онкопроцес.
Горох. У ньому міститься велика кількість незамінних амінокислот (таких же, як і в м'ясі) і вітаміну С. Також цей бобовий — джерело фолієвої кислоти (бере участь в процесі ділення клітин і розвитку тканин). У 100 г гороху міститься 65 мкг фолієвої кислоти. Свіжий горох сприяє підвищенню імунітету, поліпшенню стану волосся і шкіри.