Для шашлику потрібен мангал, вугілля, м’ясо і, звичайно ж, соус. Більше того, смачний соус може врятувати навіть не «дуже правильно» приготовлений шашлик.
Білий соус з горіхами, кіндзою і часником
Ідеально підійде до свинини, яловичини, птиці, але найкраще до шашлику. Такий соус смакує навіть тим, хто не любить кіндзу.
200 мл густої сметани, 200 мл майонезу, невеличкий пучок кіндзи, кілька волоських горіхів, сіль, перець, часник – за смаком
Сметану змішати з майонезом. Додати нарізану не дуже дрібно кіндзу, подрібнені в ступці горіхи (4-5 мм), вичавлений часник, сіль і перець за смаком. Перемішати і дати настоятися кілька годин.
Часниковий соус
Можна використовувати і як заправку для салатів або для запікання картоплі, а також просто намазувати на хліб і подавати до борщу.
200 мл сметани, 200 мл майонезу, пів головки часнику, по маленькому пучку зеленої цибулі, кропу і петрушки, сіль і перець – за смаком
Змішати сметану і майонез. Додати нарізані цибулю, кріп, петрушку і вичавлений часник. Посолити-поперчити за смаком і перемішати. Смакує охолодженим.
Томатно-часниковий соус
1 великий стиглий, але не м’який помідор, 2-3 зубчики часнику, по 0,5 ч. л. солі та перцю
Помідор розрізати на 4 частини, вийняти насіння. Натерти на середній тертці, без шкірки. Додати вичавлений часник, сіль і перець; перемішати. Смакує зі стейком або курчам табака. За бажання можна додати нарізаний кріп.