Борги із зарплати - це порушення прав людини. В обласній раді обговорили проблему

777 0

Ми у соцмережах:

Борги із зарплати - це порушення прав людини. В обласній раді обговорили проблему

На тому, що заборгованість із заробітної плати порушує права людей, наголосила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко. Сьогодні вона провела робочу зустріч з головою обласної ради Сергієм Кондрачуком.

«За перше півріччя до Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини надійшло майже 28 тис звернень зі скаргами від громадян. З них 369 – те, що стосується Рівненської області. Насправді, це не дуже багато звернень, але якщо дивитися в розрізі, то більшість людей скаржаться на порушення саме соціально-економічних питань. Йдеться про виплату пенсій, субсидій, а також заборгованості по заробітній платі», - розповіла Олена Степаненко.

 Вона додала, що найбільшу заборгованість наразі мають Рівненський авторемзавод та КП «Острозька психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради.

Щодо останнього підприємства, то Сергій Кондрачук зауважив, що це питання на контролі. В обласній раді створили спеціальну комісію, яка проводила службове розслідування щодо ситуації в Острозькій психлікарні. Тодішній керівник написав заяву на звільнення. І нещодавно обласна рада призначила туди нового керівника.

«Нещодавно на цьому підприємстві працювало дві постійні комісії обласної ради, щоб знайти шляхи вирішення цього питання. Однак вимушений констатувати, що є серйозні питання і до профільного Міністерства та НСЗУ, зокрема, щодо недофінансування галузі. Тому, що в схожій ситуації опинилася вся психіатрія. У той же час проблему ми визнаємо. Наразі тривають службові розслідування в інших комунальних закладах, де є заборгованість із заробітної плати», - повідомив Сергій Кондрачук.

Порушили на нараді й інші питання. Заступник директора департаменту – начальник відділу права на охорону здоров’я Департаменту моніторингу соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віталій Легков зауважив, що існує проблема із забезпеченням окремої категорії населення безоплатними рецептами, а лікарень - кисневими точками.

«Епідемія, на жаль, не зупинилася і прогнозувати, що вона припиниться, ми не можемо. Тому одне з важливих питань, яке постало ще в минулому році, – це забезпечити заклади охорони здоров’я кисневим обладнанням. У жовтні минулого року Уряд виділив відповідні кошти і потрібно проконтролювати, як їх освоїли на місцях», - зауважив Віталій Легков.

На що голова Рівненської обласної ради відповів, що значна частина коштів, які восени 2020 року Кабмін виділив Рівненщині на придбання кисневих концентраторів, не була використана і повернулася до державного бюджету. 

«Це взагалі мала би бути кримінальна справа на голову ОДА та профільного заступника. Ситуація була не критична, можна було перекинути кошти з поточних видатків на капітальні, а натомість кошти повернулися назад, в час пандемії, коли кисневі точки є вкрай необхідні», - наголосив Сергій Кондрачук.

Зі свого боку, Олена Степаненко пообіцяла вивчити цю ситуацію. 

Про налагодження співпраці між Рівненською обласною радою та представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області розповів його регіональний очільник Андрій Преподобний. Він повідомив, що постійно на зв'язку з керівництвом обласної ради в питаннях, які стосуються захисту прав людини. Ця робота значно активізувалася після того, як Сергій Кондрачук запросив регіональне представництво до участі в Координаційно-консультативній раді з питань місцевого самоврядування. Адже це дало можливість налагоджувати процес комунікації безпосередньо з головами територіальних громад.

Пресслужба Рівненської облради.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також