Боротьба за «дворову» спадщину

1538 0

Ми у соцмережах:

Боротьба за «дворову» спадщину

Понад десять років існує автостоянка у дворі будинків на вулиці Олеко Дундича, 1-А та 1-Б у Рівному. Та незабаром вона може зникнути. Міський голова Рівного Володимир Хомко не проти на місці автостоянки влаштувати, наприклад, дитячий майданчик. Адже вважає, що «неприпустимо, щоб один мешканець займав частину спільного двора і брав за це плату».

Нещодавно депутати міськради відмовилися надати в оренду землю під цю дворову автостоянку. Попередній її орендар, підприємець Володимир Соловей помер, і його дружина Людмила, як законна спадкоємиця, намагалася переоформити договір оренди. Спочатку міські обранці начебто були не проти надати їй ділянку, щоправда, за умови, що на період спортивних змагань вона надаватиме місця на автостоянці для автобусів, які привозитимуть спортсменів. Адже поруч з автостоянкою розташована спортивна школа №4. Втім, з вуст депутата Олега Запорожця прозвучало запевнення, що це нереально, бо «на автостоянці всі місця викуплені, тож ніякий автобус там не стане». Згадали депутати і про так і не виконане зобов’язання, яке брав на себе орендар, — влаштувати якісну огорожу.

”Аморальна» автостоянка Тож міський голова Рівного був категоричним: потрібно розірвати договір оренди, бо, «хоч спадкоємиця й має право на оренду землі, але з точки зору моралі неприпустимо, щоб одна людина займала частину спільної дворової території і брала за це плату». — А я за те, щоб автостоянка була або міською, або безкоштовною для мешканців будинків, у дворі яких вона розташована, — пояснив свою позицію Володимир Хомко. — Можливо, частину її слід ліквідувати і влаштувати натомість дитячий майданчик. Що саме робитимемо — ще не вирішили. А ось мешканці прилеглих будинків кажуть, що землю під неї колись спеціально для них «вибив» депутат міськради Ілля Башта, який мешкав у будинку №1-А. — Стоянка тут потрібна, — говорить пенсіонерка Ольга Гапон. — Єдине, якби тут не ставили автомобілі й мешканці інших будинків. Тоді б своїм вистачало місць і вони не ставили б авто під вікнами будинків. Адже так спочатку й задумувалося. Ще варто заїзд на автостоянку влаштувати з боку проїжджої частини, а не з двору, як нині. А місця для влаштування дитячого майданчика у нас і так вистачає — он який двір величезний! Щоправда, не впорядкований він зовсім. Ми вже скаржилися міській владі, але результату ніякого. Із ЖКП прозвітували, що двір уже впорядкований і все відремонтовано: і лавочки, й дитячий майданчик. Хоч насправді дітям гратися ніде. — Біля сусіднього будинку хоч траву косять, — додає Надія Михальчук. — Адже його ЖКП обслуговує. А ось наш будинок — відомчий, належить «Мехбудсервісу». То ми від керівника цього підприємства ніяких комунальних послуг добитися не можемо.

На двір претендує «хтось впливовий»? Тим часом, спадкоємиця орендаря автостоянки Людмила Соловей впевнена, що є хтось зацікавлений в отриманні ділянки у дворі, тому налаштовує проти неї міського голову й депутатів: — Я була на прийомі у Володимира Хомка, і він дуже різко спілкувався зі мною, казав, що стоянка не буде моєю. Думаю, що хтось налаштовує його проти мене. Навіть здогадуюся хто. Ця людина причетна до влади. Але є закон про оренду землі, і згідно з ним я маю право на оренду названої ділянки. А рішення міськради не може суперечити закону. Тож я уже звернулася до суду з позовом до міської влади. Що ж до нестачі місць на автостоянці для мешканців своїх будинків, то це неправда. Навіть чотири місця вільних у нас є (автостоянка розрахована на 40 місць). Інша справа, що не всі хочуть ставити авто тут, бо за це потрібно платити. Плата за стоянку — 110 гривень у місяць, тобто близько 3 гривень за день, що, я вважаю, недорого. А безкоштовною вона не може бути, адже як тоді платити зарплату охоронцям? Я згодна піти назустріч владі й дозволити ставити автобуси, які привозитимуть спортсменів. І якщо дадуть дозвіл, не проти влаштувати заїзд з боку вулиці, а не з двору.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також