Борщівник заліз у Рівне

2711 0

Ми у соцмережах:

Борщівник заліз у Рівне

Наприкінці червня у Рівному квітнуть не лише традиційні чорнобривці на клумбах, а й доволі небезпечна рослина — борщівник Сосновського. Зовні він нагадує кріп-переросток, бо здатен сягнути трьох метрів заввишки.

Борщивник_ревизор-вилка

Борщівник на вул. Макарова
Наприкінці червня у Рівному квітнуть не лише традиційні чорнобривці на клумбах, а й доволі небезпечна рослина — борщівник Сосновського. Зовні він нагадує кріп-переросток, бо здатен сягнути трьох метрів заввишки. Та на відміну від кропу, доторк до листя або стебел борщівника під дією сонячного світла здатен залишити тяжкі опіки на шкірі людини, викликає нудоту та запаморочення. З кожним роком рослина відвойовує все нові території: рівняни уже бачили його не тільки на околицях міста, а й на берегах Усті, неподалік «Авангарду» та речового ринку. Дехто обурюється, чому комунальники не позбудуться цього отруйного будяка раз і назавжди? Ірина Савчук, керівник міського тресту зеленого господарства:
— Боремося, як можемо — викошуємо або викопуємо з корінням, бо це багаторічна рослина. Є ідея навіть робити в стовбур уколи гербіцидом, але тут є пересторога, бо у межах міста використовувати такі речовини небажано. Вперше ми стикнулися з борщівником Сосновського років три тому, коли рівняни помітили його на Пагорбі Слави. Але там ми вже його перемогли, він просто посох. Потім він почав з'являтися і в районі парку Молоді. Нині від цієї рослини більше «страждають» околиці, від Колоденки до Нового Двора. Борщівник особливо полюбляє місця біля річок, стічних канав. На одній з вулиць міста бачили, що господар двору навіть камінчиками його обклав, зробивши щось типу клумби! Звісно, коли рівняни до нас телефонують, намагаємося відреагувати. Але ми маємо право викошувати борщівник тільки на загальноміських землях, а за свою прибудинкову територію відповідають ЖКП, управляючі компанії, ОСББ або ж мешканці приватного сектора. Косити або викопувати борщівник треба дуже обережно, в рукавицях і закритому одязі.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також