Бояться не вірусу, а «червоної» зони

9326 0

Ми у соцмережах:

Зранку 25 серпня підприємці Острога вийшли, щоб висловити владі своє незадоволення запровадженням «червоної» зони карантину на їхній території

З понеділка міста Дубно та Острог, а ще Костопільський, Радивилівський і Рівненський райони віднесено до «червоної» зони з поширення коронавірусу. Тому там почали діяти особливі обмеження: місцеві жителі зіштовхнулися із перебоями в роботі громадського транспорту, а підприємці були змушені закрити свої ресторани, бари та фітнес-центри. Однак надмірна кількість хворих мало тривожить людей, набагато більше вони бояться посилення карантину.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини:

— За останні два з половиною місяці на Рівненщині інфікувалося більше людей, ніж з початку карантину в березні. Однак у цьому немає нічого дивного, це пояснюється закономірністю епідеміологічного процесу. З будь-якою гострою респіраторною інфекцією завжди так і буває. Потрібно зрозуміти, що епідемія — це надовго. Захворюваність не з’являється ні з чого та нікуди швидко не зникає. Це поступовий процес, під час якого кількість хворих може збільшуватися або спадати.

Якщо говорити про ті населені пункти, які потрапили до «червоної» зони, то обмежувальні заходи приносять свої плоди. Позитивна динаміка проглядається у Рівненському районі. З «червоної» зони він вийде у «помаранчеву». Захворюваність там уже становить 95 інфікованих на 100 тисяч населення. Схожі зрушення і в Радивилівському районі. Кількість хворих там становить 231 на 100 тисяч населення. Щодо Костопільського району, Дубна та Острога, то ситуація там не покращується. Тішить стабільність Дубровиці, де немає зростання кількості інфікованих. Зменшується кількість хворих у Сарненському районі, який в «жовтій» зоні. Збільшилася кількість хворих у Рівному, проте обласний центр з показником 114 хворих на 100 тисяч населення балансує між «жовтою» та «помаранчевою» зонами.

Загалом ситуація у нас трохи краща завдяки тому, що літо. Адже випромінювання ультрафіолетових променів стримувало розповсюдження коронавірусу. Восени кількість хворих в області зросте в рази. Погода цьому тільки сприятиме.

Щодо заборони роботи громадського транспорту в «червоній» зоні. Ми бачимо незадоволення місцевих жителів цих районів. Але вони мають зрозуміти, що маршрутка чи автобус — це зона підвищеної небезпеки. Шанс заразитися там надто високий. Якби це було не так, то ніхто б не ускладнював людям життя.

Кілька десятків підприємців у Дубні 20 серпня прийшли на позачергову сесію міськради — вимагали дозволити працювати торгівлі й перевізникам та скасувати «червону» зону в місті

Василь Антонюк, міський голова Дубна:

— «Червона» зона для нас — це справжнє знущання. Спеціально до Дня Незалежності ми гарно прикрасили площу, готувалися робити красиві заходи. Обіцяли й долучитися підприємці, які теж готували свої святкові програми. Однак урочистості за день довелося скасувати. І це виглядає як знущання.

Мене розлютило таке упереджене ставлення до міста Дубна. Наше місто єдине на всю Рівненщину має ювілейну монету в 5 гривень — була відповідна постанова Верховної Ради. І тут все скасовують. Але у нас така ж ситуація, що й в області. Дуже мало людей на Рівненщині дотримуються правил санітарної безпеки. Проте на рівні держави вирішили просто поділити населені пункти на зони, які нічого не дають.

Уже видно, що на державному рівні відсутня системна робота з протидії поширенню коронавірусу. У нас до цього в місцевих кафе великі весілля справляли, а потім взяли все закрили. Ми ледь довозимо працівників критичної інфраструктури на роботу. Скажу відверто, люди у нас більше бояться карантину, ніж коронавірусу.

Олександр Шикер, міський голова Острога:

— У нас підприємці шоковані тим, що їм заборонено працювати. Юрба незадоволених уже приходила на серйозну розмову з міською владою. Однак що я можу зробити? Держава не дала місцевій владі жодних механізмів, які б стосувалися послаблення карантинних умов для бізнесу.

Я можу лише виставити блокпости на в’їзді та виїзді з міста. Найкомічніше те, що Острозький район не потрапив у «червону» зону, а сам Острог потрапив. Знаю, що нас дуже сильно потягнула донизу кількість захворілих у психлікарні, де лікуються хворі з усіх районів. Багато людей з району працює в Острозі. У місто на роботу вони можуть доїхати, а уже після роботи мусять йти на околиці міста близько п’яти кілометрів, щоб сісти у маршрутку.

Додамо, що наступний перегляд зон державною комісією з ТЕБ та НС має відбутися наприкінці тижня.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також