«Боязнь білого халата»

1010 0

Ми у соцмережах:

«Боязнь білого халата»

Під час медичного огляду в цілком здорової людини може навіть підвищитися артеріальний тиск — через страх перед лікарями

Причини страху перед медиками — різні. Хтось переживає, що буде боляче (відвідини стоматолога, болісні обстеження). Страх може ґрунтуватися на тому, що з’ясується «страшна правда» про стан здоров’я людини, що лікар озвучить «жахливий діагноз».

Останнім часом дедалі частіше розповідають про безвідповідальних лікарів, помилки людей в білих халатах, які обернулися проблемами для здоров’я пацієнтів. Відповідно, ніхто не хоче пережити подібне. Тому й виникає страх перед кабінетом лікаря. Науковою мовою це називається ятрофобія, і ця проблема досить поширена.

Що ж робити, якщо докучає страх перед лікарями? Насамперед варто чесно зізнатися собі, що ви повинні сходити до лікаря (на те є підстави), але ви з цим візитом свідомо зволікаєте. Потім необхідно усвідомити, що станеться, якщо ви не підете до лікаря. Після цього важливо вголос промовити або написати все, чого ви побоюєтесь, — радять фахівці.

Якщо боїтеся болю, то намагайтеся дихати через рот (так зване холотропне дихання). Наше дихання — чутливий інструмент: коли ми хвилюємося, воно частішає, стає нерівним, через що організм недоотримує кисню, а це тільки посилює тривожний стан.

Спробуйте покликати на підмогу уяву, логіку і спогади. Уявіть, що ви не в кріслі стоматолога, а, скажімо, на пляжі, а звук зубної машинки — це лише звук від мотора катера, що плаває неподалік. Або рахуйте: один кіт, два коти… Так ви подумки абстрагуєтесь від болю.

Однак бувають ситуації, коли страх перед лікарями настільки виражений, що буквально паралізує волю. Тоді виникає потреба у допомозі фахівця. Психотерапевт допоможе виявити приховані проблеми, які проявляються саме в такому типу страху — ятрофобії.

До речі, у малюків часто виникає просто панічний страх перед «тьотею в білому халаті». Якщо вдома є літня людина, до якої часто навідується лікар, дозвольте малюку бути присутнім під час огляду фахівця. Дитина має бачити, що після візиту лікаря бабусі чи дідусю стало краще, що дорослі поводяться спокійно, коли їм роблять укол тощо. Нехай дитина сама дасть ліки хворому і побуде в ролі лікаря. Можливо, малюку сподобається, він почне поважати лікарів і не боятиметься візиту в поліклініку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також