Бойовий медик приїхав на Рівненщину на ротацію, а його били й вимагали 3.5 тис $

5787 0

Ми у соцмережах:

Бойовий медик приїхав на Рівненщину на ротацію, а його били й вимагали 3.5 тис $

У ніч на 31 березня бойовий медик Олександр Цема на військовому пікапі потрапив у ДТП на перехресті поблизу обласної лікарні Рівного.

Він не пропустив легковик, який мчав зустрічною смугою. Від удару останній перекинувся, водій та пасажир отримали незначні травми.

Однак уже через кілька днів додому до військового в село Тайкури приїхали опоненти «на розбірки», щоб силою вибити гроші за пошкоджене авто.

- На третій день після ДТП Олександр збирався у зону бойових дій. До будинку під’їхало два легкові автомобілі, в яких був власник пошкодженого легковика та ще кілька чоловіків. Один з них – житель села Тайкури - Віктор Б., який був у нетверезому стані, – напав на брата. Вчиняв насильство, штовхав, ображав і погрожував, що вб’є. 21-річний водій легковика Орест Т. теж вчиняв насильство. На крик вийшли сусіди та наша літня мати, до якої підійшов один з-поміж тих, хто приїхав на розбірки - Іван С. і пригрозив: «Вашого сина зараз заб’ють до смерті!». Брат на агресію не відповідав, єдине сказав: «Якщо суд визнає мене винним у скоєнні ДТП, тоді виплачу компенсацію, - розповідає про ті буремні події сестра військового Жанна Цема.

Наступного дня Олександр Цема повернувся до зони бойових дій, а його рідні написали заяву в поліцію про вимагання коштів. Однак за чотири місяці нападників так і не покарали.

Оскільки захистити військового нікому, то він найняв адвоката. Останній розповідає, що винним у ДТП слідчий визнав обох водіїв, а справу закрили. Стосовно вимагання коштів з військового, то правоохоронці чомусь порушили за більш «легкою» статтею - всього-на-всього «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань».

- Чомусь слідство розглядає версію «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань (стаття 355 ККУ)», де особу можуть звільнити з іспитовим терміном. Хоч ми переконані, що дії нападника підпадають під частину четверту статті 189 (вимагання) у військовий час. Тобто, у разі доведення вини, кривднику має загрожувати від семи років ув’язнення. Але правоохоронці твердять, що було якесь зобов’язання було між Олександром Цемою та водієм легковика на момент вчинення ДТП. Однак жодного договору чи рішення суду укладено не було. У нас є підозри, що головний фігурант намагається уникнути відповідальності, бо виїхав закордон. Про затягування розслідування свідчить і той факт, що не допитані всі очевидці події. Можливо, всі чекають, що потерпілий військовий Олександр Цема загине на передовій і тоді справу закриють, - коментує ситуацію адвокат Олексій Курись.

 На бездіяльність слідчих адвокат сержанта поскаржився до Рівненської окружної прокуратури. Вніс клопотання про перекваліфікацію справи на «вимагання». Нещодавно отримав відповідь за підписом прокурора Павла Луцюка, який цю вимогу відхилив.

- У прокуратурі вважають, що, відповідно «до пояснень водія легковика, на місці ДТП Олександр Цема пообіцяв відшкодувати завдані ним матеріальні збитки. Тому між ними виникли цивільно-правові відносини усного характеру. Мою вимогу про розшук особи, яка вчиняла протиправні дії проти Олександра Цеми, не задовольнили. З відповіді прокуратури складається враження, що особи, яка вчинила насильство та вимагання, ніби взагалі не існує, - коментує відповідь прокуратури Олексій Курись.

Оскільки добитися справедливості на Рівненщині військовому медику не вдалося, то він планує скаржитися в Офіс генерального прокурора України.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також