На Рівненщині діє єдиний в Україні монастир, який досі підпорядковується РПЦ (ВІДЕО)

1360 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині діє єдиний в Україні монастир, який досі підпорядковується РПЦ (ВІДЕО)

У місті Корець на Рівненщині досі діє єдиний в Україні монастир, який безпосередньо підпорядковується Синоду Російської Православної Церкви (РПЦ) та її патріарху Кирилу.

 Про це йдеться у репортажі hromadske.

Закон, ухвалений у серпні 2024 року, зобов’язує релігійні організації, пов’язані з Росією, змінити своє підпорядкування або припинити діяльність протягом 9 місяців. Втім, як повідомили у Державній службі з етнополітики та свободи совісті, представники Корецького монастиря досі не зверталися щодо перереєстрації свого статуту або зміни підпорядкування.

Монастир у Корці має статус ставропігійного, що означає автономне підпорядкування напряму патріарху РПЦ, а не місцевій церковній ієрархії. Цей статус надався ще у 1984 році й він зберігається до сьогодні, навіть в умовах повномасштабної війни. 

Ставропігія передбачає, що держава не має прав розпоряджатися майном цієї релігійної громади. На балансі монастиря — 7 земельних ділянок та 9 об’єктів нерухомості.

У лютому 2022 року, перед початком російського вторгнення, нову настоятельку монастиря Парфенію (Новак) було зведено у сан ігумені в Москві. Указ про її призначення підписав особисто патріарх Кирило, що підкреслює прямий зв’язок із Російською Церквою.

Під час війни до Корецького монастиря двічі навідувалася Служба безпеки України — у 2022 та 2023 роках. Тоді СБУ перевіряла, чи не використовується монастир як осередок «русского міра» або місце укриття диверсійно-розвідувальних груп. Під час обшуків було вилучено агітаційно-пропагандистську літературу, зокрема газети та книги, що популяризують Росію, та листівки з фотографіями патріарха Кирила. Однак, попри вилучені докази, кримінальної справи не порушували.

Свято-Воскресенський храм ПЦУ у Корці, яким опікується отець Іван Мациканич, залишається єдиним храмом Православної Церкви України у місті. Водночас у Корці функціонує 6 храмів Московського Патріархату. За словами отця Івана, навіть під час прощання із загиблими українськими воїнами на площі міста можна почути молитви на честь патріарха Кирила, що звучать з гучномовців церков, підпорядкованих РПЦ.

« Уявіть собі, воїнів привозять на площу (йдеться про прощання із загиблими військовими — ред.), а з гучномовців чути “господина и отца нашего Кірілла”», — розповідає священник.

Більше:


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також