Британський політолог у Рівному презентував книгу про війну з Росією

1027 0

Ми у соцмережах:

Тарас Кузьо

Британський політолог Тарас Кузьо презентував у Рівному українське видання своєї книги «Війна Путіна проти України: революція, націоналізм і криміналітет». Книга є результатом трирічних досліджень політолога.

Під час зустрічі з рівненськими читачами, яка проходила в книгарні «Є», Тарас Кузьо розповів, що ідея книги з’явилася ще 2013 року. Тоді на Заході було дуже мало інформації про Донбас, людей, які там живуть і, наприклад, минуле Януковича. Автор хотів трішки наблизити той регіон для розуміння європейців. Проте поки ідея визрівала, розпочався Євромайдан, і червоною лінією книги тепер є війна з Росією, яка дуже змінила національну ідентичність в Україні.

Інформацію для майбутньої книги автор почав збирати ще в 2013 році. В 2015 об’їхав південно-східну Україну та був у зоні АТО. Зазвичай їздив з журналістами та волонтерами. Багато спілкувався із солдатами та офіцерами, які воюють.

— Особливо мені було цікаво побачити волонтерський рух і те, як російськомовна Україна дивиться на ці події, бо це дуже важливо, — наголосив Тарас Кузьо. — Думаю, той факт, що більшість російськомовних українців тоді підтримали Україну і навіть вступали в «Правий сектор», відіграв важливу роль. Якби цього не було, путінський проект «Новоросії» міг виграти, а так він програв. Хоча Україна втратила територію, я вважаю ці події поразкою Путіна. І вони там в Кремлі усвідомлюють це, дуже злі, що демонструють недавні події в Азовському морі.

Тепер, на думку Тараса Кузьо, Україна вже достатньо сильно віддалилася від Росії. І агресія Путіна, як це не дивно, зробила великий подарунок Україні, змінивши свідомість населення східних і південних областей та його ставлення до Росії.

— Крім того, в Україні за ці п’ять років зроблено дуже багато в напрямі українізації, — наголосив Тарас Кузьо. — Почнемо з того, що російський вплив в Україні практично вичерпано. Проросійські політики навіть не включають у свою передвиборчу риторику Митний союз, адже його підтримують менше 10% населення держави. Велика заслуга Петра Порошенка в створенні сильного українського війська, яке нині входить до десятки кращих армій світу. Торгівля з ЄС нині перевищує товарообіг з Росією у 4?5 разів. Я вже не кажу про Томос, адже це справжня катастрофа для російського православ’я, бо українці релігійніші за росіян.

А ще на Заході було певне перевтомлення від України після наслідків Помаранчевої революції, нині, через правильну політику українського керівництва, нема і сліду тієї перевтоми. Ще відзначу декомунізацію, переорієнтування від російських соцмереж та електронної пошти, значне збільшення виходу книжок українською мовою. І таке можна ще довго перелічувати…

Доказ віддалення від Росії — й обраний шлях до НАТО, за який проголосувала конституційна більшість у Верховній Раді. До речі, відкрито заявляє про підтримку членства України в НАТО і ЄС лише Петро Порошенко, і це є в його виборчій програмі.

Але, на думку політолога, Росія не готова відпускати Україну, і там сприймають нашу державу для себе як п’яту колону Заходу. І такі настрої підтримує не лише Путін; якщо його навіть не стане, є інші російські шовіністи в Москві. Ця війна має дуже глибокі корені. Тому війна, на думку політолога, буде тривати ще довго…

— З такої точки зору, нинішні вибори в Україні мають таке важливе значення, — наголошує Тарас Кузьо. — Ще один п’ятирічний термін президентства Петра Порошенка дозволить Україні назавжди відокремитися від «руського міра». Маємо розуміти, що наступні п’ять років — це останній період для України, аби розірвати відносини з «руським міром» і назавжди сказати: «До свіданія, Путін!».

Також політолог зазначив, що напередодні виборів важливо, аби українці розуміли, що голосують не лише за президента країни, а й за головнокомандувача в умовах війни:

— Частина кандидатів на пост президента говорять неправду, серед них Тимошенко та Гриценко, бо вони кажуть, що при владі зможуть зупинити війну, але жоден не сказав, як саме це будуть робити. Інші ж — готові зупинити війну, серед них Бойко, Мураєв, Вілкул та Зеленський. Вони можуть зупинити війну, бо готові здатися, це ті кандидати, які підтримають будь-які пропозиції від Росії.

Я вважаю, що це антивоєнний популізм. Путін почав війну, він її може й закінчити. Нині українцям потрібно обирати того, хто наступні п’ять років зможе гідно протистояти Путіну та продовжувати євроінтеграцію. Я не можу собі уявити, що таким головнокомандувачем буде комік. І не можу уявити, як це сприйматимуть солдати та офіцери на фронті. Стосовно інших кандидатів, то треба знати, яке до них ставлення в Москві та на сході України. На посаді президента України наступні п’ять років я бачу лише Петра Порошенка. Мені також імпонував Андрій Садовий, але він вже не кандидат…

За словами автора, ця книга буде особливо корисною для викладачів, студентів і навіть журналістів. Бо у ній він використав інформацію, яку друкували про політичну ситуацію в Україні на Заході за останні п’ять років. За його словами, в країнах Заходу ще ніколи так багато про Україну не писали, як за період війни. «Війна Путіна проти України: революція, націоналізм і криміналітет» вперше вийшла друком у 2017 році англійською мовою. І лише нещодавно, за сприяння Міністерства інформаційної політики України, вийшло ще дві тисячі примірників українською та російською мовами. Російський варіант книги призначений для жителів сходу. Щоб вони зрозуміли, з ким мали справу ще раніше, до Євромайдану.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також