Будинки на Марсі можна виростити з грибів

1654 0

Ми у соцмережах:

Будинки на Марсі можна виростити з грибів

Новий проєкт Дослідницького центру Еймса NASA тільки починає свою роботу, але космічне агентство покладає на нього великі надії. Вчені вже зуміли виростити з грибів цеглу. На черзі – повноцінне житло для колоністів.

 

Зараз проєкти будівництва житла для Місяця або Марса нагадують равликів, що тягають на собі весь свій будинок – надійно, але вимагає величезних витрат енергії. Але є й інші варіанти – наприклад, вирощувати будівлі на місці з грибниць. У цьому випадку також потрібно буде звести легкий каркас, а гриби візьмуть на себе іншу роботу – треба тільки поливати їх водою.

Так можна буде виготовляти не тільки будівлі, але й меблі, та інші предмети інтер'єру. Досліди показали, що цеглини, зроблені за допомогою грибів, деревини та відходів, краще витримують навантаження на вигин, ніж бетон, і краще протистоять стиску, ніж колоди. Крім того, вони відмінно захищають від шуму і займання.

Ростуть гриби завдяки ціанобактеріям, які поглинають сонячну енергію, переробляючи воду і вуглекислий газ в кисень і в живильну для грибів матерію.

Вчені лабораторії планують створювати з допомогою грибів трирівневі житла. Внутрішній шар виросте з грибниці. Наступний – з ціанобактерій, які будуть виробляти кисень як для грибів, так і для колоністів. А зовнішній шар буде відновлюваним, з льоду. Його завдання – захищати від радіації і забезпечувати бактерії водою.

Для того щоб гриби не забруднили середовище планети і не завадили біологам шукати там життя, дослідники планують змінити їх гени так, щоб вони не могли виживати зовні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також