Будинок не завалиться?

2340 0

Ми у соцмережах:

Будинок не завалиться?

Уже шостий день мешканці 28 квартир чотириповерхового будинку на вулиці Соборній, 1-А у Рівному — живуть на валізах. Вони не розпаковують найнеобхідніші речі, документи та цінності, і, остерігаючись бути заживо похованими під розвалинами будинку, будь-якої миті готові негайно його покинути. Термінову евакуацію вони вже «відпрацювали» минулого тижня у ніч з п’ятниці на суботу.

— Близько другої години ночі я прокинулась від грюкоту, — розповідає пенсіонерка Людмила Скібан, яка мешкає на четвертому поверсі. — Відчинила двері — а там стривожена сусідка каже, що у її квартирі на стелі тріщини розходяться. Розбудили сусідів знизу, а в них ще гірше — по всій квартирі тріщини. Відтак почали інших мешканців будити. Я до МНС на «101» зателефонувала. І не гаючись, всі мешканці нашого під’їзду на вулицю вийшли, і хоч прохолодно було, повернулись ми до своїх осель тільки вранці. До того часу робітники аварійних служб в одній квартирі заварили трубу опалення, а працівники МНС упевнились, що нові тріщини на будинку вже не з’являються. Міський голова Рівного Хомко запевнив нас, що буде зроблено все задля того, щоб врятувати будинок. Тобто, і геологію грунтів вивчать, і фундамент укріплять, а не так, як колись — лише стягнули будинок по периметру металевими тросами. Сподіваємось, що влада дотримається своїх обіцянок. Тим паче, про відселення мешканців будинку не йдеться. Нам лише «порадили», що на верхніх поверхах бажано поки не ночувати. А куди йти? Скільки ми вже писали про руйнування будинку, але все марно. Навіть восени минулого року, коли підприємці для облаштування своїх магазинів та офісів почали вибивати несучі стіни, і весь будинок тріщав, на нашу скаргу виконувач обов’язків міського голови відповів, що все роблять згідно з дозволами, і що будинок наш не є аварійним!

Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

Коментар Василь Росовський, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Рівненського міськвиконкому: — В суботу вночі на місце події одразу виїхали оперативники з міського відділу внутрішніх справ, управління МНС, міський голова Володимир Хомко та його заступник Олексій Хмилецький. Обстежили всі квартири, міський голова особисто пройшов ними. Про всяк випадок прийняли рішення, щоб люди вийшли з будинку. Викликали аварійні служби з водоканалу та Комуненергії і з’ясували, що в одній з квартир у цокольному поверсі, в якій вже кілька місяців ніхто не проживає, стався порив радіатора системи опалення. Скільки часу текла вода — невідомо. Але свого часу будинок вже давав усадку, і в 2001 році його скріпили. Міський голова в суботу зранку зібрав оперативну нараду, за рішенням якої вже проводиться геологічне обстеження грунту, а також фахівці рівненського науково-дослідного інституту «Проектреконструкція» повинні надати свій висновок щодо подальшої долі будинку. На стінах будинку встановлені контрольні маячки, і вони поки показують, що будинок далі не просідає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також