Було семеро, стало двоє: де поділись рівненські олімпійці?

1046 0

Ми у соцмережах:

Було семеро, стало двоє: де поділись рівненські олімпійці?

Як ніколи мало цього року учасників представлятимуть Рівненщину на Літніх Олімпійських іграх у Токіо. Лише двоє. Це плавець Михайло Романчук, який виступатиме на дистанціях 1500 та 800 м вільним стилем, а також стрілець Олег Омельчук — стрільба з пневматичного пістолета на 10 метрів.

Для порівняння: у 2016 році у Ріо-де-Жанейро рівнян було аж семеро. Крім згаданих Романчука та Омельчука, було також п’ятеро легкоатлеток — Ольга Земляк, Наталія Прищепа, Олена Колесниченко, Світлана Станко та Ольга Котовська. Нині представниць королеви спорту немає. В обласній федерації легкої атлетики це пояснюють насамперед реконструкцією стадіону «Авангард» у Рівному. Говорять, були умови погані, а вже три роки як немає ніяких. Мовляв, починаючи реконструкцію, ніхто не подумав, де ж весь цей час займатимуться легкоатлети. Тому такий і результат. Хоча, напевно, причини є й інші. Адже, наприклад, марафонцям, які у Ріо та Лондоні представляли Рівненщину, спеціальна доріжка не так вже й потрібна.

Цілком могли представляти нашу область в Японії бігунки Наталія Прищепа та Катерина Климюк. Втім, перша несподівано отримала за, буцімто, вживання заборонених речовин дискваліфікацію до вересня 2021-го, і її ніхто з численних функціонерів не відстояв. Щодо Климюк, то вона вирішила шукати долі у Запоріжжі. Туди поїхала не лише у пошуках кращих умов, але й у пошуках тренера, здатного вивести її на новий рівень. І, судячи з усього, не прогадала. Адже Катерина Климюк потрапила до олімпійської збірної, щоправда, представляючи у ній не Рівненську, а Запорізьку область.

Ще одна рівнянка дзюдоїстка Анастасія Турчин представлятиме у Токіо Волинь. До слова, сусідня область на цих Іграх матиме не два, як ми, а вісім спортсменів. Щодо Турчин, то вона на юнацькому рівні подавала чималі надії. Але поступово акцент у рівненському дзюдо змістився до паралімпійського спорту. Тож Анастасія у пошуках кращої долі вирушила до Луцька.

Як це не парадоксально, але у двох рівнян у Токіо шансів на медалі не менше, ніж було у семи у Ріо. Якщо вдало зійдуться зірки, то Рівненщина може отримати три нагороди.

Для 38-річного Омельчука це буде вже четверта Олімпіада в кар’єрі. Ні для кого не стане сюрпризом, якщо досвідчений рівненський пістолетник завоює медаль чи навіть стане чемпіоном. В активі Олега багато медалей чемпіонатів Європи та світу. На Іграх у Пекіні Омельчук був четвертим, а в Лондоні — п’ятим, тобто стояв за крок від п’єдесталу. За стрілецькими мірками, а на Олімпіади у цьому виді спорту їздять і в 50, Олег Омельчук зараз перебуває у розквіті сил.

Також у розквіті сил і 24-річний Михайло Романчук. У 2016-му в Ріо він був молодим плавцем-початківцем, в активі якого було лише дві «бронзи» чемпіонату Європи. Нині він головна надія не лише рівненського, а й всього українського спорту — чемпіон світу та багаторазовий чемпіон Європи. Два європейські «золота» на 1500 та 800 метрів Михайло здобув цьогоріч у Будапешті, що дає усі підстави вірити в його успішний виступ.

Будемо тримати за Олега та Михайла кулаки. Омельчук виступатиме 24 липня. Романчук — 27 та 29 липня на 800 м, а також 30 липня та 1 серпня — на 1500 м.

Нагадаємо також, що за роки Незалежності в атлетів Рівненщини одна олімпійська медаль. Вона в активі Ольги Земляк, яка у Лондоні виступала в естафеті 4х400 м. Тоді українки завершили змагання четвертими, але згодом після дискваліфікації росіянок піднялися на третє місце.

Рівненські спортсмени на Літніх Олімпійських іграх

1996 рік (Атланта) — 3 учасники

Петро Коток (греко-римська боротьба)

Людмила Кощей (легка атлетика)

Андрій Скварук (легка атлетика)

2000 рік (Сідней) — 5

Сергій Гончар (велоспорт)

Андрій Демчук (важка атлетика)

Леонід Камлочук (веслування)

Дмитро Назаренко (плавання)

Андрій Скварук (легка атлетика)

2004 рік (Афіни) — 4

Сергій Гончар (велоспорт)

Анатолій Мушик (важка атлетика)

Дмитро Назаренко (плавання)

Вадим Слободенюк (легка атлетика)

2008 рік (Пекін) — 4

Катерина Дікіджі (плавання)

Петро Крук (веслування)

Олег Омельчук (кульова стрільба)

Анна Хлістунова (плавання)

2012 рік (Лондон) — 5

Іван Бабарика (легка атлетика)

Олена Бурковська (легка атлетика)

Ольга Земляк (легка атлетика)

Олег Омельчук (кульова стрільба)

Вадим Слободенюк (легка атлетика)

2016 рік (Ріо-де-Жанейро) — 7

Ольга Земляк (легка атлетика)

Олена Колесниченко (легка атлетика)

Ольга Котовська (легка атлетика)

Олег Омельчук (кульова стрільба)

Наталія Прищепа (легка атлетика)

Михайло Романчук (плавання)

Світлана Станко (легка атлетика)

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також