Бурштин у Клесові видобуватиме «Санкамян» — так вирішив суд

2911 0

Ми у соцмережах:

Бурштин у Клесові видобуватиме «Санкамян» — так вирішив суд

Як відомо, бурштинові землі зараз віддають в оренду з аукціону. Проте днями стало відомо, що ТОВ «Санкамян» отримає спеціальний дозвіл на видобуток бурштину на 500 гектарах поблизу Клесова — за рішенням суду.

Йдеться про Томашгороське родовище, площею майже 500 гектарів, повідомляє ресурс «Наші гроші». Відповідний наказ № 593 підписав 13 серпня голова Держгеонадр Роман Опімах. Термін дії спецдозволу — 20 років. Фірма заявила про промислову розробку родовища з подальшою рекультивацією території.

«Санкамян» ще наприкінці 2016 року отримало погодження Рівненської облради на видобуток бурштину на Томашгородському родовищі. У січні 2020 року фірма подала заяву до Держгеонадр на отримання спецдозволу. Але Держгеонадра повернули заяву і документи через зауваження до них Міністерства енергетики та захисту довкілля. А саме, що на вказаній території знаходяться меліоративні канали, які є частиною місцевої меліоративної системи. Хоча фірма додала потім до документів довідку Сарненського управління водного господарства про відсутність на родовищі меліоративних систем, а найближча мала річка бере початок на відстані 3,5 км від запланованої території видобутку, але це не змінило рішення Держгеонадр.

Після цього «Санкамян» звернулося до Окружного адмінсуду Києва, який вирішив, що Міністерство не надало документальних підтверджень до свого зауваження про наявність на родовищі меліоративних каналів. Тому зобов’язав Держгеонадра повторно розглянути заяву «Санкамяну».

«Санкамян» засновано в 2016 році. Нині власником та директором його є мешканець Клесова Микола Кравець. До середини 2019 року бенефіціаром фірми був вказаний китаєць Лян Ян, який мешкав у Варшаві. Кравець раніше очолював ТОВ «Фірма «Дон», тоді серед власників фірми був діючий нардеп «Батьківщини» Сергій Євтушок.

Микола Кравець, керівник ТОВ «Санкамян»:

— Надання нам спецдозволу на видобуток бурштину Рівненська обласна рада погодила ще у 2016 році. Досі ми не можемо розпочати видобуток. Нам постійно вставляють палки в колеса. І не тільки нам, а всім, хто хоче розробляти родовища, будь то бурштин, чи пісок, чи щебінь. Надрокористувачі розуміють, якщо їм погоджують дозвіл, то це, скоріше за все, розтягнеться на роки. Доводиться звертатися до суду, бо інакше не виходить. Очевидно, те, що ми створимо робочі місця в регіоні, де панує безробіття і всі їздять на заробітки, не має значення. Поки що є лише рішення суду. Держгеонадра тільки мають видати спецдозвіл, за який ми маємо заплатити. Скільки саме — нам ще не порахували. Враховуючи всі бюрократичні нюанси, дай Боже, щоб ми приступили до розробки родовища хоча б наступної весни.

Микола Драганчук, ексголова обласної ради:

— Тоді процвітав нелегальний видобуток бурштину. Ми прагнули його легалізувати, це була консолідована думка усіх депутатів. Оскільки законодавство було таке, що аукціонів не передбачало, ми погоджували розробку родовищ. Крім того, всім було відомо, що лишень одного погодження від обласної ради було мало. Фірми чекали довготривалі процедури видачі спецдозволів. Навіть зараз ми бачимо, як масово роздають ділянки, але чи бачили ви, щоб хтось так само масово видобував бурштин і заліснював територію? Видобуває бурштин легально тільки якась фірма на Володимиреччині та «Бурштин України». Не знаю, чому така політика: гальмувати легальний видобуток. Може, в цьому хтось зацікавлений?

На Рівненщині видано 5 дозволів на видобуток бурштину. У 2018 році його отримало ТОВ «Технобуд», дійсний до 2034 року, розробка Клесівського родовища. У 2006 році — «Бурштин України», до 2031 року, розробка Клесівського родовища. У 2009 році спецдозвіл на розробку «Володимирець-Східний» видали ТОВ «Центр «Сонячне ремесло», дійсний до 2029 року. З 2016 року до 2036 родовище «Золоте» має право розробляти ТОВ «Ред Мет». На той самий період дозвіл на розробку родовища «Західна частина ділянки Каноничі» отримало ТОВ «Інклюз-8».

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також