Бурштин видобувати стане легше. Нетутешнім фірмам

1748 0

Ми у соцмережах:

Бурштин видобувати стане легше. Нетутешнім фірмам

Кабінет Міністрів 8 жовтня подав до парламенту законопроект «щодо врегулювання питання видобутку бурштину». Проект розробляли після вказівки Володимира Зеленського. І, відповідно до його прохання, проголосувати за зміни у законах Верховна Рада має до грудня. Норми, які запропонував уряд, суттєво спростять процедуру видобутку бурштину, проте не для місцевих старателів, а, ймовірно, для нетутешніх фірм.

В Україні нині є цілком легальний спосіб видобувати бурштин, проте для цього підприємствам потрібно не лише зібрати чимало документів та не менше двох років добиватися спецдозволу у Києві, а й домовлятися на місцях. За проектом, який запропонував Кабмін, в обласних рад планують забрати повноваження щодо впливу на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, таких як нафта, газ, вугілля, базальти, вода і бурштин. Якщо законопроект проголосують, фірмам, які захочуть видобувати корисні копалини на території Рівненщини, уже не потрібне буде погодження обласної ради на геологічне вивчення і розробку родовищ, а отже, від них не вимагатимуть, як це робила Рівненська облрада, укладати інвестиційні угоди з місцевими громадами.

Уряд пропонує штрафувати, якщо бурштин будуть видобувати несертифікованим обладнанням (1700-3400 грн — штраф для громадян і 3400-5100 грн — для посадових осіб); спецдозвіл на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промисловий видобуток, обмежити п’ятьма роками, а видобуток на пошкоджених незаконним видобутком землях пропонується проводити без процедури оцінки впливу на довкілля.

Спецдозволи на видобуток бурштину, за цим законопроектом, продаватимуть на онлайн-аукціонах, виставляючи стартову ціну за 1 га — 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто на сьогодні це 3400 грн. Ділянки, на які видаватимуть спецдозволи, не перевищуватимуть 10 га. Кабмін також передбачає право для власників спецдозволів отримати земельну ділянку з надрами не лише у користування, а й у власність.

У Кримінальному кодексі України має також з’явитися окрема стаття 240-1 — «Незаконне видобування бурштину». Відповідно до неї, покарання за незаконний видобуток бурштину може бути таке: штраф у розмірі від 3000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51–170 тис. грн), або обмеження волі на строк від трьох до шести років, або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна. Якщо злочин буде скоєно повторно, то покарання передбачатиме 4-7 років за гратами з конфіскацією майна. Службових осіб за сприяння у незаконному видобутку каратимуть позбавленням волі на 5-8 років. Подібний проект закону про внесення змін до ККУ, але з м’якшим покаранням, у серпні подав і Володимир Зеленський. Нині ж у Кримінальному кодексі передбачено покарання лише за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення — від 6800 до 11900 гривень або обмеження волі на строк до двох років.

Також урядовці у розробленому проекті закону пропонують ввести кримінальну відповідальність за ухилення від рекультивації земель після вивчення чи розробки родовищ — штраф у розмірі 119–170 тис. грн або обмеження волі до трьох років. Якщо шкода перевищуватиме 85 тис. грн, винних мають карати позбавленням волі на п’ять-сім років. Натомість власники землі, на якій вестимуть видобуток бурштину, отримають можливість вимагати відшкодування збитків.

У законопроекті також запропоновано до 1 січня 2021 року заборонити вивезення за кордон необробленого бурштину-сирцю. А ще урядовці пропонують знизити рентну ставку з 25% до 15%. 70% ренти зараховувати до держбюджету, 30% — у бюджети ОТГ.

Зважаючи на більшість у парламенті, законопроект буде ухвалено. Місцевим бурштинокопачам залишиться або працювати на фірми, які отримають спецдозволи, або створювати власні і боротися на аукціонах за бурштинові родовища. Втім, це у випадку, якщо закон буде діяти і з незаконним видобутком справді боротимуться. Нині ж ситуація, незважаючи на звільнення керівників райвідділів поліції на півночі Рівненщини, не змінилася. Бурштинокопачі, хоч і у значно менших обсягах, аніж у 2014-2017 роках, продовжують видобувати бурштин. Доходить навіть до анекдотичних ситуацій: коли на Рівненщину на початку вересня приїздив президент, представники влади та правоохоронців переконливо попросили копачів у Зарічненському районі зробити перерву на один день. Проте по обіді, коли стало відомо, що Зеленський на північ області не поїде, мотопомпи знову запрацювали.

Жодного звільненого з посади начальника райвідділу з правоохоронних органів не звільнили, усіх перевели працювати на нижчі посади в інші райони.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також