Бурштин з урочища Гальбин повезли на виставку в Гданськ

1941 0

Ми у соцмережах:

«Амберіф» — одна з найбільших виставок ювелірної промисловості в Європі.

Чиновники стверджують, що легальний видобуток бурштину в області за три роки збільшився у 15 разів.

За три роки на Рівненщині легально видобули 25 тонн бурштину. І ця кількість рік у рік буде лише зростати. Хоч на Поліссі й звикли добувати це каміння незаконним способом, та, схоже, час бурштинових аборигенів минає.

Зі зміною керівництва поліції в області, на нелегальних копачів почалася нова хвиля облав. Нещодавно правоохоронці перевірили село Томашгород, що на Рокитнівщині. Поліцейські разом із нацгвардійцями перевіряли усі автомобілі, які в’їжджали та виїжджали з села, де живе багато незаконних старателів. Загалом за четвер, 23 березня, силовики оглянули 378 хат та перевірили 409 селян. Для спостереженням за Томашгородом під час спецоперації залучали квадрокоптер. Схожі акції проведуть і в інших селах, де живуть бурштинокопачі. Загалом з початку цього року, звітують поліцейські, вилучили в області пів тонни незаконно добутого «сонячного» каменю.

Заохоченням до легального видобутку бурштину став відповідний закон, ухвалений наприкінці 2019 року. Відтоді на електронних аукціонах стали продавати дозволи на легальний видобуток бурштину. Загалом таких дозволів уже було продано на 67 земельних ділянок, левова частина яких перевищує 10 гектарів.

фото:Амбер Гальбін
Легальні видобувачі вважають, що перспектива галузі — в обробітку бурштину, торгувати готовими виробами, а не сировиною, вигідніше

Одними з перших такий дозвіл купила компанія «Бурпром» у Сарненському районі. Нещодавно компанія представила свою продукцію на «Амберіф» — міжнародній виставці бурштину в польському Гданську. Загалом це одна з найбільших виставок ювелірної промисловості в Європі. На виставку привезли бурштин, який добули в урочищі Гальбин, що неподалік Сарн.

Павло Бондар, директор компанії «Бурпром»:

— Вважаю, що бурштином потрібно торгувати не тільки як сировиною. Ми зараз всерйоз замислюємося над тим, щоб переробляти бурштин. Тобто щоб з України відправляти вже готові вироби з бурштину, які будуть цікаві в усьому світі.

фото:Амбер Гальбін

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОВА для "Amber Galbin":

Результати аукціонів на продаж дозволів на легальний видобуток бурштину демонструють, що бізнес має до цієї галузі неабиякий інтерес. По-перше, в кожному аукціоні бере участь від трьох до п’яти учасників. По-друге, під час торгів вартість дозволів зростає в кілька разів. Тобто тенденція на ринку демонструє, що цей бізнес почав переходити в легальну площину. За три роки обсяги легального видобутку бурштину зросли у 15 разів. Загалом за цей час було продано 67 спеціальних дозволів. Загалом держава заробила 150 мільйонів гривень, з цих грошей до державного бюджету вже надійшло більше 65 мільйонів гривень.

Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА:

— Загальні промислові запаси восьми розвіданих родовищ бурштину на Рівненщині становлять понад 400 тонн. Перспективні ресурси бурштину на 67 ділянках, де вже проводяться геологорозвідувальні роботи і на ділянках, які ще будуть реалізовані на аукціонах, оцінюються в кількості понад 1500 тонн.

Таким чином, промисловий видобуток бурштину в області може тривати ще декілька десятиліть. Легальний видобуток бурштину дає поштовх для розвитку, окрім видобувної, ще й переробної галузі. Зокрема, виготовлення виробів з бурштину. А це, відповідно, поштовх до створення нових робочих місць.

 

Богдан СЛОНЕЦЬ.

У матеріалі використані фото Амбер Гальбін у Facebook


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також