Бурштинокопачі напали з погрозами на журналістів

2390 0

Ми у соцмережах:

Бурштинокопачі напали з погрозами на журналістів

Знімальна група телеканалу “Рівне 1” ледве не постраждала в конфлікті з бурштинокопачами. Останні накинулися на них через те, що журналісти приїхали на Сарненщину знімати сюжет про нелегальний видобуток сонячного каменю.

Про ситуацію стало відомо 15 травня. До поліції із заявою звернулись кореспонденти телеканалу щодо перешкоджання знімальній групі їхній журналістській діяльності.

Постраждала журналістка телеканалу “Рівне 1” Юлія Павленко розповіла “РВ”, що люди в балаклавах фізичного насильства до них не застосовували. Але відібрали картку пам'яті від телекамери та мали намір конфіскувати ще й саму камеру та телефони. Проте кореспонденти не дозволили це зробити.

Як зазначається у поліцейському звіті, повідомлення від журналістів надійшло 15 травня, близько 20:30, поблизу села Федорівка Сарненського району вони знімали репортаж про незаконний видобуток бурштину. У цей час до знімальної групи під’їхав мікроавтобус, з якого вийшли близько десяти чоловік у балаклавах. Зловмисники перегородили дорогу та, погрожуючи фізичною розправою, намагалися заволодіти відеокамерою.

Деталі розповів один із журналістів Дмитро Леонтіюк:

“11 хвилин... Саме стільки минуло від моменту коли ми виїхали від Сарненського відділу поліції в напрямку Гальбина- показати місце де дикуни напали на нашу знімальну групу. Саме за 11 хвилин Джерело на кландосі (65 квартал) повідомило: «у нас тут шухєр, мотаємся». За ці 11 хвилин ми не проїхали жодної «фішки». Поліцейські робили все можливе, аби не їхати більше 45-50 км/год, а потім ще й блуканули в лісі (чомусь), хоча туди їхати не треба було. Поки шукали ниву, натрапили на цілу вереницю квадріків-уазіків-вазівок, які буксирували за собою причепи з каністрами і ще мокрими пожежними рукавами, а на інших- кустарно зварених «причепах» були двигуни (в основному - трилітрові, мерседесівські дизелі) з примудрованими до них пожежними насосами. Гальбин двіжує в повний зріст. Навіть після грандіозного «шухєра» в повітрі висить запах дизелю і вихлопних газів. З лісу раз по раз чемчикують люди в забродах, камуфляжах і з налобними, часом- ультрафіолетовими, ліхтариками і сачками-підхватками. «Зельона». Гальбин двіжує. «Білет».

Просто за дивним збігом на блокпостах придані сили оперштабу не помічають помп що десятками гудуть-аж земля двигтить. За іншим - не менш дивним збігом поліція блудить і напрочуд повільно їде.

Одним словом- мєрзость... Хочеться під душ (а не під дощ). Забагато мєрзості на сьогодні”.

За фактом перешкоджання журналістській діяльності відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією частини 1 статті 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про додаткову кваліфікацію за статтею 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). У ході досудового розслідування поліцейські встановлюють усі обставини події та осіб, причетних до злочину.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також