Бурштиновий човен з Рівного попливе до Києва, Дубаїв та Пекіну

2147 0

Ми у соцмережах:

Бурштиновий човен з Рівного попливе до Києва, Дубаїв та Пекіну

Місцеві виробники та майстри згуртувалися, щоб популяризувати у світі поліський «сонячний» камінь. Бурштиновою столицею ж у рамках проекту «Сьомий вимір» стане Рівне. Відомий коваль Роман Велігурський в співтворчості із Галиною Симхою, Андрієм Курилом, Наталією Лисенко, Павлом Осіповим, Олексієм Огнем створили човен, який наповнений різними скарбами та бурштином.

За словами членкині Свiтової ради бурштину Галини Симхи, саме Рівне має асоціюватися у світі з бурштином:
- Чомусь Гданськ називає себе столицею бурштину. Завдяки цьому там створили готелі та туристичні атракції. Іншими словами, це робочі місця та визнання у світі. Тому Рівному потрібно перехоплювати цю першість в Україні. Нами був створений човен скарбів повен. Чому саме такий образ? Колись через нас проходили торгові шляхи, які мали назву «З варяг в греки». На човнах річками перевозили крам, бурштин та інші речі. Оскільки це наша історія, то ми вирішили використати цей символ, щоб презентувати його світу. Тепер ми з цим арт-об’єктом подорожуватимемо світом, розповідаючи про наш край. Наступною локацією, куди попливе човен, буде Київ. Плануємо ще відвідати Арабські Емірати та Китай.

Займатися популяризацією Рівного, як бурштинового краю, допоміг закон про легалізацію незаконного промислу. Безпосередньо його ініціатором був народний депутат України з фракції «Слуга Народу» Олександр Ковальчук:
- Нам узагалі було незрозуміло, чому вся бурштинова тематика відбувається у Гданську. Туди якимось чином привозять наш камінь з Рівненщини, Волині та Житомирщини, щоб продати. Одним словом, у нас було багато запитань: Чому? Раніше комусь було вигідно нелегально видобувати бурштин у великих об’ємах. Але коли я обрався депутатом Верховної Ради, то почав з однодумцями робити усе для того, щоб дати змогу людям легально добувати бурштин. Для цього було ухвалено три законопроекти, які потім підписав Президент України Володимир Зеленський. У першому законі йдеться про кримінальну відповідальність за нелегальний видобуток бурштину. Другий закон створює можливості отримувати ліцензії на видобуток каменю. В третьому ж законі знижуються рентні платежі. Адже держава чомусь вирішила, що може обкласти бізнес 25% податком від вартості проданого бурштину. Ті, хто легально видобувають бурштин, наразі сплачують 5% податку. Уже підраховано, що цих 5% податку принесли набагато більше надходжень до бюджету, ніж 25%, що були колись. Підприємці розуміють, що вигідніше працювати легально. Я мрію, щоб слово бурштин втратило свій негативний відтінок. Тому цей арт-проект є першим кроком для хорошої популяризації легального видобутку бурштину, а Рівне має стати бурштиновою столицею. Це дозволить створити тут додаткові робочі місця та збільшити надходження у місцеві бюджети.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також