Бурштинову «глибу» з Рівненщини продадуть з аукціону

2552 0

Ми у соцмережах:

Бурштинову «глибу» з Рівненщини продадуть з аукціону

Компанія «Сонячне ремесло» знайшла камінь бурштину вагою 5 кілограмів. Його видобули на родовищі Володимирець-Східний, розробляти яке почали лише в травні 2021 року. До цього найбільшими «сонячними» каменями в державі вважалися екземпляри масою 1 930 г та 1 040 г.

Юрій Благодир, генеральний директор «Центр «Сонячне ремесло»:

— Ми плануємо показати знахідку усьому експертному середовищу як в Україні, так і у світі. Зразки масою понад 1 000 г дуже рідкісні природні утворення. Найбільший зразок бурштину вагою 9 750 г знаходиться в Музеї природознавства в Берліні («Museum of Naturkunde»). Зразки масою понад 5 кг — надзвичайно рідкісні, за офіційними даними, лише кілька каменів такої ваги знаходяться в музеях та приватних колекціях. Зразок бурштину досліджено експертами Державного гемологічного центру України, які підтвердили його унікальність. За результатами досліджень встановлено, що цей зразок є бурштином — сукцинітом.

Сукциніт — природна викопна смола, яка утворилася в еоценовий період (42-38 млн років тому) на європейському континенті. Вона містить від 3% до 8% бурштинової кислоти (C4H6O4) і має характерний інфрачервоний спектр. Регіон поширення — Балтійсько-Дніпровська бурштиноносна субпровінція, яка охоплює територію практично всієї Польщі, Калінінградську область РФ, Литву, Латвію, південь та південний захід Білорусі і більшу частину Правобережної України.

Для того, щоб сформувати ринкову ціну бурштину, плануємо виставити його на продаж на одному з міжнародних аукціонних домів.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також