Бюджет України: на що буде витрачати держава

2490 0

Ми у соцмережах:

Бюджет України: на що буде витрачати держава

Незважаючи на те, що в уряді обіцяють не урізати соціальних пільг, вже всім зрозуміло, що одержувати субсидії і пільги буде все складніше. Кабмін ініціював розслідування стосовно «фальшивих» чорнобильців і залучив до їхнього виявлення міліцію. Буквально через день ті відрапортували, що тільки в одному селі знайшли 60 осіб, котрі одержували соцдопомогу незаслужено.

Соціальні пільги одержати буде складніше Незважаючи на те, що в уряді обіцяють не урізати соціальних пільг, вже всім зрозуміло, що одержувати субсидії і пільги буде все складніше. Кабмін ініціював розслідування стосовно «фальшивих» чорнобильців і залучив до їхнього виявлення міліцію. Буквально через день ті відрапортували, що тільки в одному селі знайшли 60 осіб, котрі одержували соцдопомогу незаслужено. А ще з квітня збираються оцінювати матеріальне становище тих, хто претендує на соцдопомогу. Як розповіли в Мінсоцполітики, близько 85 відсотків людей занижують свої доходи, коли звертаються до держави за допомогою. Складно сказати, чи не постраждають від таких перевірок ті, хто по праву претендує на цю допомогу. Але з тим, що бюджет не справляється з навантаженням, згодні практично всі опитані нами експерти. — Загалом 13 млн. осіб (27 відсотків населення) користуються різними соціальними пільгами, — вважає аналітик Мар’ян Заблоцький. — При цьому система далеко не прозора, оскільки регулюється 58 різними законодавчими актами. Через корупцію багато хто використовує фальшиві документи для одержання державної підтримки. Ми бачимо зараз найбільшу спробу реформувати систему, однак це викликає опір у населення.

Курс валют утримають, якщо вистачить резервів Експерти одноголосно впевнені в тому, що Нацбанк буде тримати курс усіма можливими методами. Не до жартів — вибори на носі. У хід підуть валютні позики як за кордоном, так і в Україні. Але без зовнішніх вливань утримати курс буде вкрай важко. Справа в тому, що, за прогнозами уряду, експорт буде зростати меншими темпами, ніж імпорт. А значить, дефіцит торговельного балансу буде тільки збільшуватися. — Курс будуть максимально тримати, - говорить експерт Олександр Охріменко. — В умовах високих цін на газ це буде єдиним виходом. Якщо хоча б трохи девальвувати гривню, то доведеться ще більше підвищувати вартість послуг ЖКГ, а цього перед виборами не варто робити. А от чи утримають курс, не знає ніхто. Може, за рахунок валютних ОВГЗ це і вийде. — Виходячи з макроекономічних показників, вартість долара США в Україні повинна перевищувати поточний рівень, - говорить Микола Івченко. — Однак НБУ адміністративними методами намагається стримувати попит на іноземну валюту. Темпи зростання української економіки будуть поступово сповільнюватися, а стан платіжного балансу — погіршуватися. Це спричинить деякий тиск на гривню. Середній курс продажу готівкового долара в країні до кінця першої половини 2012 року, імовірно, становитиме 8,20-8,25 грн.

Ціни залежать від врожаю і кредитів Давати прогноз за цінами на рік наперед складно. Адже може трапитися все що завгодно — неврожай, зростання цін на енергоносії, деякі навіть у кінець світу в 2012-му вірять. Однак економісти сподіваються, що уряду вдасться утримати інфляцію однозначною, тобто її рівень буде становити до 10%. Цього року офіційне зростання цін становитиме 5-6%. — Зараз дуже важко і дорого компаніям одержати кредит, тому багато хто утримує ціни на низькому рівні для збільшення обігу і щоб уникнути позик, — говорить аналітик Мар’ян Заблоцький. - Основним фактором для інфляції цього року будуть роздрібні ціни на газ. Зараз аналітики очікують 9% споживчої інфляції в 2012 році. — Цього року споживча інфляція може бути зафіксована на рівні 2011 року або навіть вище, тому що очікується чергове підвищення цін на газ для населення як мінімум на 50%, — говорить керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко. — Багато буде залежати від врожаю. Світові товарно-сировинні ринки першу половину року будуть перебувати під тиском на тлі боргової кризи в єврозоні, сповільнення світової економіки і зниження попиту на товари. Це буде стримувати зростання цін в Україні в перші два квартали 2012 року.

Тільки цифри Розміри допомоги при народженні дитини: на першу дитину — 27 460 грн., на другу дитину — 54 920 грн., на третю дитину — 109 840 грн. Середній розмір пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: для інвалідів I групи — 5 439,52 грн., для інвалідів II групи — 5 128,73 грн., для інвалідів III групи — 3 941,53. Прожитковий мінімум встановлюється в таких розмірах: з 1 січня — 1 017 грн., з 1 квітня — 1 037 грн., з 1 липня — 1 044 грн., з 1 жовтня — 1 060 грн., з 1 грудня — 1 095 грн. Мінімальна заробітна плата на місяць: з 1 січня — 1 073 грн., з 1 квітня — 1 094 грн., з 1 липня — 1 102 грн., з 1 жовтня — 1 118 грн., з 1 грудня — 1 134 грн. Витрати держави: освіта — 26 млрд. грн., міліція — 14 млрд. грн., енергетика — 9 млрд. грн., аграрний сектор — 8 млрд. грн., інфраструктура — 8 млрд. грн., медицина — 5 млрд. грн., МНС — 5 млрд. грн., Мін’юст — 4 млрд. грн., суди — 4 млрд. грн., СБУ — 3 млрд. грн., прикордонна служба — 2,5 млрд. грн., Генпрокуратура — 2 млрд. грн., вибори — 0,873 млрд. грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також