«Cапфір», який захопили росіяни, повернули Україні

1281 0

Ми у соцмережах:

«Cапфір», який захопили росіяни, повернули Україні

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив про це у Фейсбуці.

- Сьогодні нарешті пошуково-рятувальне судно «Cапфір» було повернуто Україні та доставлено у румунський порт Суліна. Це результат спільних зусиль вищого керівництва нашої країни, Міністерства інфраструктури та Міжнародної Морської Організації (IMO). Усі 19 членів екіпажу рятувального судна були звільнені з російського полону раніше, 25 березня, у рамках першого обміну полоненими. Буксирування судна з місця передачі до територіальних вод України здійснив буксир «Авант» під прапором України.

Рятувальне судно «Сапфір» є єдиним українським цивільним спеціалізованим судном, яке перебуває в постійній пошуково-рятувальній готовності та здатне виконувати відповідні задачі у відкритому морі. Йдеться не лише про пошук та порятунок людей, а й про аварійне буксирування та пожежогасіння.

Зокрема, 13 жовтня 2021 року рятувальний буксир «Сапфір» за підтримки спеціалізованого флоту Морської пошуково-рятувальної служби, за надзвичайно складних погодних умов, надав допомогу судну ВМС ЗС України «Балта». За це екіпаж «Сапфіру» був нагороджений Командувачем ВМС ЗС України.

З моменту повномасштабного наступу російської федерації на Україну, рятувальний буксир брав участь у рятувальних операціях на Чорному морі. Зокрема за участі «Сапфіра» була ліквідована пожежа на борту танкера «Millenial Spirit» (прапор Молдови), яка виникла в результаті ракетного обстрілу з боку Росії.

Нагадаємо, що цивільне рятувальне судно «Сапфір» було захоплено російськими військовими кораблями 26 лютого під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний.

Усього з початку активної фази війни агресор захопив 3 українські судна - «Сапфір», «Афіна» й «Принцеса Ніколь». Захоплення військовими кораблями країни-окупанта цивільних суден є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства, - розповів Андрій Єрмак.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також