Чаборай домовився: на Кавказькій буде 13 поверхів

2552 0

Ми у соцмережах:

Юрій Чаборай

Сорок депутатів обласної ради на минулій сесії віддали майже 25 соток у центрі міста під будівництво рівненському бізнесменові Юрію Чабораю. Фірма «Інтер-Буд», яка входить до сфери впливу п.Чаборая, за інвестиційним договором збудує 13-поверхівку на Кавказькій, 32-Б, а обласна рада за свою щедрість отримає 1250 «квадратів» у новобудові. Панові Чабораю вдалося так переконати депутатів, що ті навіть не захотіли слухати мешканців сусідньої багатоповерхівки, які прийшли на сесію протестувати проти будівництва.

На вулиці Кавказькій, 32-Б стоїть наразі одноповерхова порожня будівля колишнього комунального підприємства «Рівневідеокіно». Обласна рада вже давно розглядала пропозиції від різних будівельних компаній, які хотіли викупити ділянку під будівництво. Цього року, втім, вирішили землю і споруду на ній не продавати, а оголосити конкурс на найкращий інвестиційний проект.

«Змагалися» за 24,5 сотки землі під будівництво «Ажур ЛТД» та «Інтер-Буд». Формальною причиною відхилення пропозиції «Ажур ЛТД» стало те, що товариство запропонувало меншу площу в новобудові для облради. Окрім того, власники «Ажуру» не знайшли спільної мови з депутатами та керівництвом облради. Натомість це вдалося зробити Юрію Чабораю, який має хороші стосунки із багатьма і ще кілька місяців тому приходив на переговори до голови облради.

«Ажур ЛТД», відоме у Рівному за скандалом через незаконне будівництво на Пагорбі Слави, намагалося оскаржити рішення комісії, яка обирала інвестиційні проекти. Зокрема, посилалося на неточності із земельною ділянкою. Так, біля будівлі «Рівневідеокіно» розташований гараж «Ажуру», і компанія вже давно просила дозвіл на будівництво багатоповерхівки на тому місці.

Фактично підтримала скаргу «Ажуру» лише бюджетна комісія, голова якої Юрій Благодир розкритикував пропозицію «Інтер-Буду». По-перше, до президії, яка була за два дні до сесії, депутатам не надали інвестиційного договору, тож обранці, виходить, мало не проголосували за кота у мішку, давши дозвіл на укладення договору директорові КП «Управління майновим комплексом». По-друге, п.Благодир наполягав, що землю та будівлю краще продати на відкритому аукціоні. За його словами, ідея залишити земельну ділянку у власності облради — погана, бо нею потім будуть «шантажувати» забудовника. По-третє, площа, яку мають дати обласній раді, невідомо де буде, а отже, визначити її вартість важко.

Більшість, втім, була за підписання договору з «Інтер-Будом». Мотивували депутати це тим, що Юрій Чаборай — відомий забудовник, тому йому можна довіряти. Інвестиційний договір до сесії також подали. У ньому прописано, що 13-поверхівку на Кавказькій буде збудовано до кінця 2021 року. У споруді буде 2,2 тис. кв. м комерційної площі та 5,3 тис. кв. м — житлової. Окрім того, передбачено паркінг площею 977 кв. м. Відповідно до інвестиційного договору, Рівненська облрада буде замовником будівництва, а «Інтер-Буд» — генеральним інвестором, який вкладе 62,5 млн. грн. у будівництво і сам визначатиме підрядників. Облрада після того, як будівлю здадуть в експлуатацію, повинна буде отримати 1250 кв. м: 40% житлової площі та 60% комерційної. У договорі прописано: якщо облрада не виконає своїх зобов’язань, то повинна буде компенсувати «Інтер-Буду» або його правонаступнику завдані збитки.

На яких саме поверхах облрада отримає нерухомість — у договорі не прописано. Та й в облраді досі не визначилися, що будуть робити з отриманим майном. Квартири хочуть роздати учасникам АТО та їхнім родинам, а ось на комерційні площі є різні плани: від створення готелю для депутатів та гостей ради до здачі їх в оренду або продаж.

Як би там не було, визначатиметься з їхнім призначенням уже обласна рада наступного скликання. Тим паче, що початок будівництва, найімовірніше, затягнеться — через суди. Адже мешканці будинку №6 на Кавказькій, яких обласні обранці не захотіли слухати на сесії, приносили депутатам судове рішення за 2017 рік, в якому ОСББ оскаржило будівництво на Кавказькій, 32-Б, коли за нього клопотав «Ажур ЛТД». Мешканці аргументували це тим, що будівельний майданчик забере частину їхньої прибудинкової території.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також