Час «фестивалити» культурно

1727 0

Ми у соцмережах:

Час «фестивалити» культурно

Літо — період великих музичних фестивалів на свіжому повітрі. Особливо багаті на такі заходи наші сусіди. У Рівненській області подібних речей не густо, але на останній місяць літа та перші дні осені й тут заплановано декілька фестивалів. Вони, щоправда, будуть не у форматі «open-air», а відбуватимуться у приміщеннях — концертних залах, театрах, навіть підвальних підліткових клубах. І розраховані не стільки на любителів активного відпочинку, як на меломанів — чи то джазових, чи то молодіжно-субкультурних.

Молодіжна «туса» від народного депутата Першим і найменш масштабним буде проект для місцевої активної молоді, яка не любить масове мистецтво та намагається розважатися нестандартно. Тусуються ці хлопці та дівчата у Молодіжному центрі на Соборній (колишній підлітковий клуб «Вогник»), там же відбудеться і більшість запланованих акцій міні-фестивалю «Духовка» з 5 по 7 серпня. Хоча деякі концерти будуть і на зеленій естраді в парку. Організаторами проекту є хлопці та дівчата, які називають себе «молодіжна платформа «Яскраво», молодіжний експериментальний театр (МЕТР) та Клуб української елітарної молоді. «Духовку» вони роблять уже вчетверте і вчетверте цей проект має характер затишної, у мистецькому плані, «непопсової» молодіжної тусовки. Тобто в основі проекту лежить можливість «живого» спілкування «неформалів» у вигляді літературних читань, театральних і танцювальних майстер-класів, всіляких перфомансів, навіть музичної битви акустичних гітаристів. Не обійдеться без уже традиційних для любителів подібних акцій показів короткометражного кіно, вистав від МЕТРу та мім-дуету. Найбільш активна молодь змагатиметься у фото-квесті — грі, де команди протягом визначеного часу повинні відзняти фотосюжет на задану тему. А найбільш музична — слухатиме концерт рок-музикантів, які готують спеціальну програму кавер-версій відомих «хітів» української сцени. Якщо раніше подібні тусовки відбувалися винятково силами самої молоді, то цього разу у них навіть з’явився меценат. Ним став Віктор Матчук, який, очевидно, таким чином відзначив створення свого іменного благодійного фонду. Попри це, вхід для молоді буде платним — 10 гривень за день і 25 — за всі три дні фестивалю.

Співоча Пересопниця Рішення обласної та центральної влади гучно святкувати 450-річчя Пересопницького Євангелія, очевидно, зробить щасливим нинішнього директора обласної філармонії Олександра Тарасенка. Адже завдяки саме цій події, на яку грошей нині не шкодують, він може реалізувати давню мрію — масштабний і добре фінансований фестиваль духовної хорової музики. З 26 по 30 серпня фестиваль «Блага вість Пересопниці» дасть можливість виступити в органному залі не лише рівненським хорам та легендарному «Воскресінню» (яким керує сам Тарасенко), а й почути колективи з інших міст та країн. Зокрема, в Рівне обіцяють приїхати чоловіча капела України ім. Л. Ревуцького (Київ), хор ім. С. Рахманінова (Тамбов, Росія), жіночий хор (Гродно, Білорусь), дамська хорова формація «Містика» (Болгарія), студентська капела університету м. Ниш (Сербія), хор «Відимо» (Польща) та інші. Цікаво, що хористів планують повезти з концертами в Острог, Дубно, Здолбунів, Костопіль, Корець, Гощу та Млинів. Гала-концерт проекту відбудеться у самій Переспониці під час урочистих заходів. Варто зауважити, що подібного фестивалю академічного мистецтва в області не було останні років двадцять.

Справжній джазовий афронімець Джазовий фестиваль «Art Jazz Cooperation», який тричі поспіль відбувався в останні дні літа, цього разу змістився на 3-4 вересня — усе через масштабні заходи до ювілею все того ж Євангелія. Але така ситуація несподівано зіграла на руку джаз-організаторам. Річ у тім, що рівненські джазові ентузіасти добре подружилися з найбільшим українським фестивалем «Джаз Коктебель». Кримські друзі запропонували як шефську підтримку допомогти привезти у Рівне одного із своїх постійних учасників — німецького співака Карла Фрієрсона, більш відомого як соліста відомого у всьому світі гурту «De Phazz». А оскільки коктебельський проект стартує 15 вересня, то німецькому музиканту дуже зручно на початку місяця приїхати в Україну, відіграти декілька концертів у різних містах, а вже потім їхати «тусуватися» на свій улюблений «Джаз Коктебель». Таким чином, Рівне знову прийме у себе музиканта світового джазового рівня (два роки тому тут виступав американський піаніст Дон Фрідман), він же і стане головною «фішкою» та «хедлайнером» проекту. Цьогорічний фестиваль буде знову дводенним і збере плеяду українських та європейських джазменів. Традиційно, тут гратимуть поляки; за допомоги посольств цих країн до Рівного приїдуть музиканти з Чехії, Білорусі та Болгарії. Україну представлятиме доволі відомий у джазових колах колектив «Acoustic Quartet», який грає близький до авангардного джаз. А українською «родзинкою» стане унікальний виконавець Георгій Матвіїв — музикант, який грає джазові композиції на бандурі. ”Art Jazz Cooperation» знову намагатиметься поєднувати різні види мистецтва у джазовій тональності. Зокрема, організатори планують продовжити практику «квік піку», коли художник зображає те, що бачить на сцені, а глядачі за допомогою екрана та проектора спостерігають за процесом. Уже втретє у перервах концертів можна буде переглянути результати всеукраїнського фотоконкурсу «Джазові емоції». Незмінні генеральні партнери заходу — страхова компанія PZU «Україна» та АТ «ОТП Банк». У цьому році партнерами фестивалю стали торгова марка «Русский Стандарт Водка», інвестиційно-будівельна компанія «Інтергал Буд», мережа виномаркетів «Wine Time» та мережа парфумерно-косметичних магазинів «Parfum Studio».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також