25 жовтня (з 1995 року) відзначають Всесвітній день макаронів (World Pasta Day) – день, присвячений макаронам всіх видів, любителям макаронів, виробникам макаронів, дискусіям на тему макаронів і т. п.
Всього в світі існує понад 500 видів макаронів (пасти) - вермішель, ракушки, трубочки, спіральки, ріжки, зірочки, пера, язички та ін.
Основне правило при готуванні макаронів – у каструлі повинно бути достатньо води: на 100 г пасти 1 л води. Сіль додавати тільки після закипання води, і не раніше – орієнтовно 10 г на 1 л води.
Італійську пасту не можна обдавати холодною водою! Вона втратить весь свій клейкий крохмаль, який потрібен для зв’язування соусів з пастою.
Стосовно соусу до пасти, то вважається, що чим коротші й товстіші макарони, тим густішим повинен бути соус.
Спагеті в часниковому маслі з петрушкою
250 г спагеті, пучок петрушки (не кучерявої!), 4-5 зубчиків часнику, 40 г масла, 50 мл олії, твердий сир, спеції, сіль і перець за смаком
Зварити спагеті в підсоленій воді, відкинути на друшляк, щоб стекла вода.
На сковороді на суміші масла та олії обсмажити нарізаний пластинками часник.
Викласти спагеті в сковороду, додати спеції за смаком.
Посипати нарізаною петрушкою, перемішати, прогріти все разом.
Викласти на тарілку і посипати натертим сиром, в ідеалі – пармезаном.