Частіше кліпайте за комп’ютером

688 0

Ми у соцмережах:

Частіше кліпайте за комп’ютером

Сучасне життя вже неможливо уявити без персональних комп’ютерів і смартфонів. Однак постійне використання гаджетів негативно впливає на здоров’я.

Експерти рекомендують частіше моргати при роботі з комп’ютером і смартфоном. За їхніми словами, при тривалій роботі людина може стикнутися з так званим комп’ютерним зоровим синдромом. Він проявляється у вигляді втоми очей, втрати гостроти зору, печіння в очах, головного болю і високого ризику розвитку короткозорості.

У «групі ризику» перебувають користувачі, в яких вже є проблеми із зором і серцево-судинною системою.

Однією з причин синдрому сухого ока є те, що через мерехтіння монітора людина напружується і просто забуває кліпати. Саме тому фахівці рекомендують частіше кліпати при використанні гаджетів. Бажано кожні 15–20 хвилин відводити очі від екрана, щоб кілька секунд подивитися у вікно або на віддалені об’єкти. Крім того, кожні 15 хвилин потрібно давати собі й своїм очам відпочинок.

Не можна забувати і про освітлення: на робоче місце має бути спрямовано джерело світла. Воно повинно падати збоку, інакше через відблиски може виникнути головний біль.

Щоб позбутися синдрому сухого ока

Пити достатньо води. Вона сприяє утворенню слізної рідини і зменшує сухість очей. Щодня потрібно випивати кілька склянок.

Обмежити споживання цукру. У людей, які страждають від цієї недуги, утворюється мало слізної рідини, і це призводить до того, що поверхня ока не зволожується належним чином, роблячи очі червоними, а зір — затуманеним. Всі ці симптоми можуть виникати як наслідок підвищеного рівня цукру в крові. Більше 50% людей з діабетом мають синдром сухого ока.

Їсти зелень, овочі і фрукти. Листові зелені овочі, а також цілісні фрукти й овочі з яскравою шкіркою є джерелами антиоксидантів, таких як астаксантин, лютеїн і зеаксантин. Ці сполуки доведено покращують стан очей і якість зору.

Вживати омега-3 жирні кислоти. Це полегшує симптоми синдрому сухого ока, покращує вироблення слізної рідини, а також мінімізує запалення. Для здоров’я очей корисно їсти жирну рибу, авокадо, лляне масло, насіння.

Тим, хто страждає сухістю очей, корисно накладати теплий компрес на очі протягом 10 хв. не менше двох-трьох разів на день. Або ніжно помасажувати верхні й нижні повіки під час прийому душу, це допомагає стимулювати слізні залози.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також