У період застуд ми часто вживаємо засоби, які усувають головний біль і поліпшують самопочуття і котрі зазвичай містять парацетамол. Та при цьому навіть не замислюємося, як саме їх приймати і чим запивати.
Після багатьох досліджень вчені дійшли висновку, що парацетамол цілком безпечний, якщо пити його в рекомендованій дозі. Важливим є й те, що парацетамол та всі препарати на його основі приймають лише після їди. А запивати його слід звичайною водою — жодних соків чи чаїв. Особливо це стосується апельсинового, грейпфрутового та яблучного. Компоненти кислих фруктів пригнічують всмоктування медикаментів, відтак у кров потрапляє менша концентрація ліків. Неприйнятне запивання й чаєм, адже він містить кофеїн та дубильні речовини, які можуть вступати в реакцію з ліками. Під час лікування парацетамолом заборонено вживати алкогольні напої. Таке поєднання посилює виснаження печінки. А ось, наприклад, цитрамон (поєднання саліцилової кислоти та парацетамолу) краще запивати молоком або лужними мінеральними водами. Як і аспірин — для зменшення негативної дії на слизову оболонку шлунка.