Гвоздика полегшує й освіжає подих, очищає кров, зміцнює серце, а також діє як місцевий болезаспокійливий засіб при зубному болю.
Гвоздика використовується для приготування маринадів, напоїв і солодких страв. Входить до складу сумішей прянощів для смаженого або тушкованого м'яса, бульйонів, а також соусів. Гвоздика полегшує і освіжає подих, очищає кров, зміцнює серце, а також діє як місцевий болезаспокійливий засіб при зубному болю. Чай з бутонами гвоздики — потужний антистресовий засіб, він чудово зігріває і позитивно діє на пам'ять. Гвоздична олія — натуральний антисептик, ефективний антигерпетичний і антигрибковий засіб і "швидка допомога" при сухому кашлі і головному болю. Її широко застосовують в ароматотерапії як заспокійливе. Але великі дози протипоказані при вагітності, гіпертонії, хворобах травного тракту.