Чайку хочуть увіковічити

1741 0

Ми у соцмережах:

Чайку хочуть увіковічити

Майже всі пам’ятники Рівного споруджені з ініціативи влади чи політиків. Тож чи не вперше ця традиція може бути порушена: самі мешканці міста готові за власний кошт спорудити пам’ятник покійному міському голові Віктору Чайці.

До редакції «РВ» звернувся директор приватного підприємства «Інжбудкомплект» Валерій Казаков: — Мені 61 рік. За життя набачився всякого і, на мою думку, 200 років такого міського голови, як Віктор Чайка, не було у нашому місті і ще 200 років не буде. Чайка і перший тролейбус у Рівному пустив, і театр зробив, і вичищав місто після міських голів, які не вміли господарювати. Ця людина заслужила на те, щоб ми увіковічили пам’ять про неї. У місті встановлено купу пам’ятників людям, які ніколи не мали ніякого стосунку до Рівного. Натомість Чайка дійсно служив мешканцям Рівного, приніс реальну користь місту. Тому пропоную всією громадою встановити йому пам’ятник. Це буде і пам’ять про міського голову, і ми зможемо приводити до пам’ятника молодь, щоб виховувати на його прикладі Віктора Чайки, аби вона намагалася бути такою ж, як він. Кошти на спорудження пам’ятника не закладені у міському бюджеті, тому пропоную скластися громадою, хто скільки зможе. А міська влада хай для цього відкриє рахунок у банку, щоб ми змогли переказати на нього кошти. Таку думку поділяю не тільки я. Коли стояв у черзі біля театру, щоб попрощатися з Чайкою, розмовляв з людьми на цю тему. То навіть пенсіонери готові дати на пам’ятник по 200300 гривень. А я ладен перший покласти на рахунок перші тисячі гривень. Пам’ятник можна встановити, наприклад за кінотеатром «Україна». Назвати алею тут іменем міського голови. Ще одне. Я не дуже позитивно ставлюся до нашого Президента Віктора Ющенка, але готовий пробачити йому половину огріхів у роботі, якщо запропонує кандидатуру Чайки на присвоєння йому посмертно звання Героя України. Адже у жодному місті України не було такого міського голови, який би стільки разів обирався на цю посаду і стільки років на ній працював, як Віктор Чайка.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Голос народу Ніна, працівниця «Укртелекому»: — Моя думка з цього приводу позитивна, адже людина прожила недаремно, багато зробила для міста. Я також не проти внести для цього і свої гроші, залежно від загальної вартості спорудження такого пам’ятника. Цим варто зайнятися уже зараз, Поки люди пам’ятають, поки справді ставляться до Віктора Чайки, як до заслуженої людини міста. Алла, вчителька: — Моя позиція абсолютно нейтральна, тому що я в Рівному не живу. Але якщо рівняни вважають, що це варто зробити, то нехай роблять. Якщо понаставляли пам’ятників кому завгодно і вулицям дали назви незрозуміло кого, то чому не поставити пам’ятник тому, хто це заслужив. Ірина, журналіст: — Не варто цього робити. Віктор Чайка був просто людиною, яка професійно виконувала свою роботу. То давайте у такому разі усім будемо ставити пам’ятники — хорошому педагогу, хорошому журналісту тощо, і на кожному розі будуть стояти пам’ятники. Так, він був хорошим керівником, але я не розумію, що наробило стільки галасу. Адже не всі його обирали. Це певною мірою нагадує СРСР. Валерій, керівник Домової служби: — Я вважаю, що не треба. Адже якщо слідувати тій логіці, що пам’ятники треба ставити тим людям, які щось зробили, то давайте почнемо з часів Київської Русі. Я взагалі проти ідолопоклонства. Чайка — це людина, яка зреалізувала себе в цьому світі, зробила щось і після себе залишила пам’ять в душах людей. А поставити пам’ятник і до нього заради галочки носити квіти?.. Богдан, приватний підприємець: — Я Віктора Чайку дуже давно знав. Мій син був його сусідом, це дуже толкова і хороша людина. Навряд чи у місті ще буде такий голова. Тому я вважаю, що пам’ятник треба встановити, і зробити це варто як за рахунок коштів громади, так і за рахунок бюджету міста. Але це питання варто піднімати, коли хоча б 40 днів пройде.

Спілкувалася Оксана КОЛДУН.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також